Регион

Спряха цигари и тютюн за над 10 млн. лв. на Капитан Андреево

Митническа измама и неправилно деклариране на 12 180 000 цигари и над 21 тона тютюн за пушене на обща стойност над 10 млн. лв. предотвратиха митничарите на ГКПП „Капитан Андреево“, съобщават от Агенция „Митници“.

Акцизните стоки са спрени през миналата година и в следствие на активната работа на митническите органи през изтеклите месеци нарушенията са документирани и са съставени три акта за установяване на административни нарушения по Закона за митниците. Едната санкция е наложена за опит да се избегне обезпечение в размер на над 3 млн. лв., а другите две са във връзка с подадени неверни данни в митнически декларации.

При един от случаите на 3 ноември митническите служители извършват документна и физическа проверка на товарен автомобил с немска регистрация, превозващ цигари от Турция за Естония. Установено е, че стоката отговаря по вид и количество на декларираното – 12 180 000 цигари, но след преглед на транзитните декларации, у митническите служители възниква съмнение относно обезпечението на транзитната операция. След официална кореспонденция с турската митническата администрация съмненията за липсата на обезпечение се потвърждават. На титуляра на режим транзит е съставен акт за опит да бъде избегнато плащането на обезпечение в размер на 3 180 516 лева акциз, мито и ДДС.

В случаите с превозван тютюн за пушене през юли митничарите отклонили за проверка два товарни автомобила, пътуващи от Турция за Украйна. Те транспортирали две части от една и съща пратка с еднакви изпращач и получател. При преглед на представените митнически документи, включително транзитните декларации, митничарите установили, че в тях е деклариран тарифен код за „тютюн за наргиле“.

При извършената физическа проверка митническите инспектори намерили в двата камиона по 10 791 кг. тютюн за пушене или общо 21 582 кг. тютюн за пушене, който е с различен от декларирания тарифен код. По случаите са съставени актове за подадени неверни данни в митническата декларация, а титулярът на режим транзит не е подал декларация с коректен тарифен код и стоката е била изоставена в полза на държавата.

В България Законът за акцизите и данъчните складове третира тютюна за пушене и тютюна за наргиле еднакво, но това не е така във всички държави. Тютюнът за пушене, за разлика от тютюна за наргиле, може да се използва при нелегално производство на цигари.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button