Регион

Вместо да премине към държавата „златният гьол“ пресъхва временно

Дезинфекцията на българо-турските гранични пунктове „Капитан Андреево“, „Лесово“ и „Малко Търново“ е преустановена от вчера, съобщават от БАБХ.

Това става със заповед на министъра на земеделието. В случай на влошаване на епизоотичната обстановка в Турция българската държава е в готовност да поднови дезинфекцията, посочват от Агенцията.

Заповедта е издадена по предложение на изпълнителния директор на БАБХ на база получено становище от Центъра за оценка на риска по хранителната верига, което оценява епизоотичната обстановка в Турция като „значително подобрена“. Заключението води до оценка, че опасността от пренос на екзотични и особено опасни болести от Турция в България и ЕС е значително намалена.

За разлика от периода между 2013 и 2018 г. сега ситуацията в европейската част на Турция и особено в Одринския виалет е благоприятна, поради което наличието или липсата на дезинфекция на влизащите в страната превозни средства не влияе на проникването на причинителите на екзотични и особено опасни болести по животните в България, допълват от БАБХ.

Haskovo.info припомня, че в началото на януари държавните институции обявиха, че държавата ще поеме дезинфекцията на пункта, като на частната фирма, която я извършваше, беше пуснато двумесечно предизвестие, а от МВР започнаха цялостно разследване на „златния гьол“.

Държавата поема дезинфекцията на границата, прекратяват договора на „златния гьол“ – ВИДЕО

МВР започва цялостно разследване на „златния гьол“

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button