Хасково

5 300 декларираха доходи в НАП – Хасково, даренията и ремонтите намаляват данъците

Близо 5 300 декларации за доходи от физически лица вече са подадени в хасковския офис на НАП. 3 350 от тях са изпратени онлайн с персонален идентификационен код или с електронен подпис.

С различни видове дарения и ремонт у дома може да се намалят дължимите данъци върху личните доходи от предходната година, напомнят от приходната агенция. Данъчното облекчение за дарение позволява да намалим данъчната основа с до 65%. До 5%, когато обект на дарението са здравни или лечебни заведения, детски ясли, детски градини, училища, висши училища и академии, БЧК, културни институти и читалища, УНИЦЕФ и др.

До 15% е облекчението, когато дарената сума е за култура, а до 50 на сто, ако получател е Национална здравноосигурителна каса за дейности, свързани с лечението на деца, финансирани с трансфери от бюджета на Министерството на здравеопазването и Център за асистирана репродукция. За да бъде признато данъчното облекчение е необходимо да нямаме подлежащи на принудително изпълнение стари задължения и към годишната данъчна декларация да приложим копия на документи, удостоверяващи статута на лицето, за което е дарението и че то е получено, уточняват от НАП.

С до 2 000 лв. пък можем да намалим годишната си данъчна основа, ако сме извършили подобрения или ремонт на недвижим имот през миналата година. Жилището трябва да е на територията на страната, да сме негов собственик или съсобственик, ремонтът да е извършен от физическо лице или фирма, регистрирани у нас или в ЕС, и да имаме документ за платения труд. Задължително е също така да нямаме неплатени задължения към бюджета.

Данъчните облекчения могат да се ползват с подаване на годишна данъчна декларация до 2 май, допълват от Агенцията.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button