Избори 2023 – Предизборни публикации

Деян Иванов: Европа оцени колко е успешен нашият механизъм за компенсация на цената на тока

Деян Иванов е Магистър електроинженер от ВТУ „Тодор Каблешков“. Главен експерт в Парламентарната комисия по енергетика. Член на УС на ФЕЕВИ – Фонд за енергийна ефективност и възобновяеми източници 2016-2022, 2017-2018 е председател на Българска независима енергийна борса ЕАД.

Работата на Деян го свързва тясно със сектор енергетика, където е ценен като експерт с познания и опит. Деян Иванов е едно от лицата в експертната карта на ГЕРБ, който активно участва в изготвянето на експертизи, когато става въпрос за енергетика. Съавтор е на механизма за компенсация на цената на електроенергията, заедно с Делян Добрев, Теменужка Петкова, Жечо Станков и колеги. Деян Иванов е съавтор и на Закона за компенсиране на разходите на потребителите на моторни горива, който има за цел да компенсира хората с по-ниски доходи, чрез раздаване на ваучери за гориво за 1 000лв.

Преди дни Делян Добрев получи голямата награда „Икономика на светло“ на Асоциацията на индустриалния капитал в България. Номинацията беше заради механизма за компенсация на цената на електроенергията. Деян Иванов е трети в листата на ГЕРБ-СДС за изборите за народни представители на 2 април.

Г-н Иванов, каква е тежестта на получената награда?

– Наградата има много голяма тежест, защото е много обективна и е признание от самия бизнес. Най-голяма подкрепа получи механизмът, разработен от ГЕРБ и предложен от Делян Добрев. Като експерт на мен се падна отговорността да пиша законовия текст. В края на 2021 г. цените на електроенергията се покачиха много за небитовите потребители на свободен пазар. При по-висок разход себестойността на продукцията им растеше неимоверно. Или трябваше да обявяват фалити и да освобождават работници, или да увеличават цената на продукцията си.

– Какви ползи донесе механизмът за бизнеса?

С механизма въведохме адекватна финансова подкрепа, тъй като беше сложен таван на пределната цена на електрическата енергия за бизнеса. Този механизъм подейства много добре. През последните седмици се вижда ясно неговото действие, защото производителите излизат и казват например – даваме кашкавала на 9 лв. за килограм на веригата, а тя го продава на 30 лв. Тоест нашият механизъм е подействал в първичното звено, където са производителите. Затова те имат по-ниска себестойност сега, благодарение на механизма.

Този механизъм беше толкова успешен, че есента беше предложен наново от нас да бъде удължен за цялата 2023 г. Той беше новаторски за Европа, само румънците имаха подобен. Европа видя колко е добра нашата идея.

– Направете прогноза за следващите месеци. Как ще се движат цените и инфлацията?

– Всичко зависи от цената на природния газ и как ще се развият събитията с военния конфликт, международната политика. През миналата година беше много висока цената на природния газ и това изстреля цената на електрическата енергия. През последните 2 – 3 месеца цената на газа върви надолу и цената на тока тръгна надолу. Цените на енергоносителите са свързани.

– Имахме и късмет с топлата зима.

– Топлата зима беше благоприятен фактор, спор няма. Зимата обаче никой не може предскаже. Ако се нормализират нещата ще има допълнителен спад на тока и природния газ. Дай Боже догодина да няма нужда от такъв механизъм и всичко да бъде на пазарен принцип.

По-малко се говори за прословутото левче за горивата. Направихме такъв механизъм, който прибира разликата между руския и неруския петрол във фонд за енергийна сигурност. Ако се запази тенденцията за около 2 млрд. лв. на годишна база, тези пари ще се раздават обратно на хората по критерии. Това няма да бъде като онази мярка за 25 ст. на всеки, а ще бъде таргетирано, за да се изключат хора като министри и депутати с високи приходи. Отстъпката с ваучерите по 1 000 лв. ще е за нуждаещи се. Критериите ще се определят от Министерски съвет, когато се съберат всички данни от НАП, НОИ за членовете на домакинствата. Парите не идват от държавния бюджет, като старата мярка, а директно от рафинерията, преработваща руски петрол. Така няма да остава свръхпечалба в рафинерията.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Back to top button