Избори 2023 – Предизборни публикации

„БСП за България“: Защо трябва да строим старчески дом в Хасково за 15 млн. лв., като може да стане за 5

„Защо трябва да строим в Хасково Дом за стари хора за 15 млн. лв., като той може да стане за 5 млн. лв.?“, попита на пресконференция заместник-председателят на БСП и водач на листата в 29 МИР – Хасково Атанас Зафиров.

Става въпрос за предстоящото кандидатстване на община Хасково за средства по механизма за възстановяване и устойчивост за изграждането на нов старчески дом на Кенана. Предложението ще бъде разгледано от общинския съвет на 17 март.

БСП
Камен Тодоров

Общинският съветник и председател на общинската организация на БСП Камен Тодоров каза, че вчера на Правна комисия е попитал, защото докладните, свързани със старческия дом нямат финансова обосновка и Количествено-стойностна сметка. „Това ни е необходимо да разберем как се формира сумата от 15 млн. лв.“, каза Тодоров.

Той попита как, кога и кой е извършил тази оценка. Сегашната сграда на старческия дом била с площ 4 431 кв. м. По негови изчисления след консултация със специалисти ако се построи нова сграда със същата площ при сегашната цена на строителните материали тя ще струва 4 431 000 лв. „Мирише ми на корупция“, завърши Камен Тодоров.

По този повод Атанас Зафиров каза, че изпитва усещането за дежавю, защото при последната си пресконференция в Хасково с Елена Йончева отново се е говорило за завладяната държава, престъпни схеми, обръчи от фирми, корупция по границата и роднински икономически кръгове. „С гняв и съжаление виждам, че през тези години почти нищо не се е променило в региона. Хасково и регионът продължават да бъдат един типичен пример за завладяната държава. Регион, в който държавата е отстъпила присъствието си в цели обществено-икономически сектори и ги е делегирала на частни и корпоративни субекти“, посочи Зафиров.

БСП
Атанас Зафиров

Зафиров каза, че от „БСП за България“ по никакъв начин няма да толерират всякакви форми на източване на държавен ресурс чрез схеми с нагласени обществени поръчки, корупция по границата, липса на контролни органи и нерегламентиран внос.

Атанас Зафиров каза, че едно от първите неща, които ще направят в новия парламент е отново да внесат неприетите от предишното народно събрание промени в Наказателния кодекс за по тежки наказания за каналджийство – до 20 г. затвор и пълна конфискация на имущество, както и за пияните и дрогираните шофьори и престъпленията срещу деца.

В пресконференцията участва бившият социален министър и народен представител от „БСП за България“ Георги Гьоков. Той припомни свършеното в периода, когато той е бил министър. Сред социалните мерки са безплатните детски градини и ясли, увеличения размера на майчинството през втората година, по 50 лв. месечно за всяко дете и по 55 лв. за второ и всяко следващо, 300 лв. еднократна помощ за първокласници и осмокласници, а сега за 2, 3 и 4 клас, безплатни учебниците за всички ученици до 12 клас, 500 лв. необлагаем минимум за всяко дете на работещи родители.

БСП
Георги Гьоков

Увеличена е минималната работна заплата и на ваучерите за храна от 80 на 200 лв. месечно. Вече има механизъм за определяне на минималната работна заплата – 50% от средната. „По мои сметки към момента минималната работна заплата трябва да е около 930 лв., а към 1 януари 2024 г. – може би ще трябва да бъде над 1 000 лв. За пенсионерите, които 12 г. при ГЕРБ ако въобще получаваха някакво увеличение то беше мизерно, само за 7 – 8 месеца увеличихме пенсиите средно с 39%. Средната пенсия е 669 лв. с 42% по-висока от тази при ГЕРБ“, акцентира бившият социален министър.

Георги Гьоков каза, че коалицията няма да се откаже от силната си социална политика и ще се бори за нулев данък върху доходите от трудови дейности на младежите до 26 г., еднократна помощ при раждане на първо дете 600 лв., за второ – 1 200 лв., за трето – 1 700 лв. и за всяко следващо по 300 лв., а за майките студентки помощта да стане от 2 800 на 7 000 лв.

От БСП настояват държавата да покрива всички процедури на двойките с репродуктивни проблеми, обвързване на размера на майчинството през втората година до размера на минималната работна заплата, преизчисляване на пенсиите, увеличаване на годишните добавки към пенсиите от починалия съпруг или съпруга от 26.5% на 30%, увеличаване добавката от учителския пенсионен фонд на учителите, които са придобили ранно право за пенсия, безплатни лекарства за хората над 75 г., за децата до 14 г., необлагаем минимум в размер до прага на бедност.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Back to top button