Хасково

1 626 дела за година в Хасковския административен съд

1 626 са били делата за разглеждане през 2022 г. в Хасковския административен съд, сочи годишният отчет, представен днес от председателя на ХАС Василка Желева.

Постъпилите през годината дела са общо 1 260 – административни, касационни административни и касационни с административно-наказателен характер, включително делата, върнати за ново разглеждане след касационен контрол и 366 висящи от предходната 2021 г.

Приключили с акт по същество са 989 административни и касационни дела, а 223 са били прекратени поради неотстраняване на нередовност на оспорването, неподлежащ на оспорване акт, оттегляне на оспорения административен акт, повдигнат спор за подсъдност, просрочие на оспорването и по др. причини. Общият брой на свършените дела за 2022 г. е 1 212. Изразено в проценти, този брой, спрямо общия брой на делата за разглеждане, е близо 75%.

През годината в инструктивния 3-месечен срок са свършени общо над 57% от всички свършени дела през 2022 г. Основните причини, водещи до свършване на делата извън посочения срок са свързани най-вече с несвоевременно направени искания за събиране на доказателства по делото. При голяма част от делата, отлагани поради тази причина, на всяко отделно заседание са представяни нови доказателства, или са правени нови доказателствени искания, като в тази насока липсват адекватни правни инструменти за съда, с които да дисциплинира страните.

От върнатите през 2022 г. от ВАС 233 дела, в 187 случая съдебните актове на ХАС са изцяло потвърдени. В процентно изражение, броят на потвърдените при касационен контрол актове се равнява на 80,26%, което е увеличение с над 2% в сравнение с 2021 г.

За 2022 г. действителната месечна натовареност по щат на магистратите по отношение на делата за разглеждане е 17,12 броя, а действителната натовареност на база свършени дела е 12,76 броя дела месечно. През 2022 г. действителната натовареност на съдиите на база делата за разглеждане е намаляла в сравнение с 2021 г. и се е увеличила в сравнение с 2020 г., като същото се отнася и до данните за натовареността на база свършени дела. През почти целия отчетен период са правораздавали 8 съдии, един от които е и председател на съда.

Гости на днешното представяне на отчета бяха заместник-председателят на Върховния административен съд и ръководител на Първа колегия – съдия Мариника Чернева, председателят на VII-мо отделение на ВАС съдия Ваня Анчева, съдиите от ВАС Петя Желева и Йордан Константинов. Присъстваха също и и.ф. председател на Окръжен съд – Хасково съдия Миглена Тянкова, окръжният прокурор на Хасково Иван Стоянов, председателите на районните съдилища в Хасково и Харманли – съдия Пламен Георгиев и съдия Минка Китова, както и съдия Петър Петров от Районен съд – Димитровград. На представянето бяха и съдиите от Административен съд – Хасково съдия Ива Байнова, съдия Пенка Костова, съдия Цветомира Димитрова и съдия Росица Чиркалева.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button