Хасково

Хасковска област вече е в пожароопасния сезон, забранено е паленето на огън в горите

Пожароопасният сезон вече е в сила в горските територии на Хасковска област.

Той е определен със заповед на областния управител от 15 март до 15 ноември. Това се прави по предложение на директора на Регионалната дирекция по горите – Кърджали. Целта е създаване на ефективна организация за осигуряване на пожарна безопасност, предотвратяване, своевременно откриване, ограничаване и ликвидиране на горските пожари.

По време на пожароопасния сезон се забранява паленето на открит огън и извършването на огневи работи на разстояние по-малко от 100 метра от границите на горските територии. Държавните горски стопанства, Държавно ловно стопанство – Тополовград и общините, които са собственици на гори, трябва да поддържат постоянна повишена бдителност.

Особено внимание трябва да се обърне на пострадалите от корояди и засегнати от съхнене иглолистни гори, направата на нови и поддържане на стари просеки и минерализовани ивици.

Сред мерките в заповедта са още почистване на сухи треви покрай жп. линии, пътища и линейни съоръжения, както и изпълнение на предвидените противопожарни мероприятия от страна на общините.

Haskovo.info припомня, че при пожарите през миналата година в региона са унищожени 158 декара иглолистни гори, 3 958 декара широколистни гори, 3 663 декара смесени гори, 8 450 декара лесонепригодни площи, 3 020 бали фураж.

1 426 пожара с 4 загинали и 22 ранени за година в Хасковска област

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button