Хасково

Започват безплатни прегледи за туберкулоза в Хасково

На 20 март започват безплатни прегледи за диагностика и лечение на туберкулоза в Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания в Хасково. Те ще продължат до 24 март включително.

На 24 март отбелязваме Световния ден за борба с туберкулозата, тази година мотото на
инициативата е: „Да! Ние можем да спрем туберкулозата!“, съобщават от здравното министерство. В България диагностиката, лечението и профилактиката на туберкулозата са безплатни, независимо от здравноосигурителния статус на гражданите.

В резултат на изпълнението на Националните програми за превенция и контрол на туберкулоза у нас e налице тенденция за трайно намаляване на заболяемостта от туберкулоза – от 26.6 на 100 000 население през 2012 г. до 14.8 на 100 000 през 2022 г. (по предварителни данни). Все още обаче има региони, в които тя е над средната за страната. Сред тях е и Хасковска област със заболяемост 16.5 на 100 000.

Ежегодно Министерството на здравеопазването осигурява финансов ресурс за противотуберкулозни лекарства, лекарства за химиопрофилактика, ваксини, препарати за диагностика и консумативи за лабораториите, посочва ведомството.

През последната седмица в региона са регистрирани 6 случая на коронавирус, съобщават от областния оперативен щаб. 7 пациенти с COVID-19 са настанени в болница.

30 892 са потвърдените случаи на инфекцията в Хасковска област от началото на пандемията, като 1 969 са починали.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button