Избори 2023 – Предизборни публикации

Атанас Ненков от „Левицата!“: Имаме нужда от остра и задълбочена реформа в МВР

„Имаме нужда от остра и задълбочена реформа в МВР“, каза на форум в Хасково, посветен на сигурността, водачът на листата на „Левицата!“ Атанас Ненков. В него участваха още Румен Петков, ген. Румен Миланов, ген. Красимир Петров и Татяна Дончева.

„Назад във времето през МВР минаха много реформи – Холандски, Испански модел и проблемът според мен стана, когато започна българският модел. След 2009 г. един модел, в който основно реформите започваха със съкращения на колеги, които са реално в оперативната работа и охраната на обществения ред“, посочи доскорошният директор на ОДМВР – Хасково.

Той допълни, че през 2009 г. е бил унищожен един апарат от помощник-оперативни работници, които са разполагали с доста голям потенциал. Те били преназначени в „Охранителна полиция“ без някой да обясни целта. „МВР започна да се управлява със слухове и по телефона с вайбър групи и т.н, което опорочи системата и демотивира хората“, разкри Ненков.

Левица
Атанас Ненков

Според него МВР има дефицит на високо квалифицирани кадри. През 2009 г. масово са напуснали служители с необходимата експертиза и опит. Той се обяви за реформа в МВР, която да не е на парче, а базирана на стойностен анализ с функционално, кадрово, щатно и финансово обезпечаване на системата. Анализът трябва да бъде подложен на обществено обсъждане.

„Трябва да се поработи върху нов Закон за МВР, който да промени изцяло подзаконовата нормативна уредба, да се утвърдят стандарти за професионално обучение и кариерно развитие. Служителите на МВР със своите синдикати да участват със своята експертиза в промяна на нормативната база“, разясни той.

„Нямам претенции да разбирам от всичко, но това което смятаме да направим в парламента, е да доведем нещата до положителен край. Да превърнем нашата страна в държава, с която да се гордеем и в нея да останат децата ни, в която да живеем спокойно“, каза още Ненков.

Той е напуснал системата удовлетворен в личен план, но в същото време много тъжен, защото пред очите му на база на тези реформи в МВР една стройна, добре работеща система се е срутила.

Татяна Дончева каза, че е посрещнала с голяма радост номинирането на Ненков за водач на листата на „Левицата!“ от Хасково, защото идва един тесен специалист в сферата на МВР.

Левица
Татяна Дончева

„След голямата чистка в началото на 90-те години едната част от МВР структурите преминаха на работа от другата страна. След 2009 г. смятам, че проблемът беше същия във връзка с влизането на Бойко Борисов в централната власт. Подценяването на въпроса за произхода на Бойко Борисов като генезис на българския преход, като свързаност с определени групировки и структури беше дълго време замитан под килима.

Имаше хора, които откровено смятаха, че това е правилният човек – той познава терена и ще го разчисти. Дали това е било правилно или по-скоро погрешно всеки има отговор на въпроса“, посочи Дончева. За нея след 2009 г. при управлението на ГЕРБ е станало срастване на системата с част от организираната и сенчестата група.

„Голямата задача за мен пред МВР и всички останали институции, свързани с борбата срещу престъпността е да се изчисти системата, да се организира добре и да се стабилизира. Работата на МВР с прокуратурата е ключова за успеха на борбата с престъпността и за изчистване на двете системи“, каза още Татяна Дончева.

ЛевицаГенералите Красимир Петров и Румен Миланов говориха за проблемите на границата, гранична полиция и бежанския натиск. Според тях има проблеми с техниката, както и изоставане с оперативното покритие, за да има достатъчно информация за мигрантските потоци.

„Тук сме, за да дадем ясно подкрепата си за нашия водач Атанас Ненков. В Народното събрание е нужно присъствието на човек, чийто живот е свързан с правоохранителната система, който я познава добре отвътре и отвън и който няма да се колебае да инициира промените“, каза бившият вътрешен министър Румен Петков.

Левица
Румен Петков

Според него след 2009 г. в МВР са създадени условия от невъзможност за ефективен контрол и организация. Той посочи, че на ведомството е нанесен тежък кадрови погром през 1992 г., втори през 2009 г. и трети през миналата година със закриването на гранични и районни полицейски управления.

„Ако се върнем от 1989 г. насам „Левицата!“ е тази, която най-малко удари е нанесла на системата и се е стремяла да създаде условия за нормални условия за работа на институциите, особено в този чувствителен сектор“, допълни Румен Петков.

Левица

Купуването и продаването на гласове е престъпление

Back to top button