Любопитно

На фестивала на мекиците във Въгларово: Хубавото ядене става с любов

Второто издание на фестивала на мекиците се проведе в хасковското село Въгларово.

Уникалното събитие се заражда през 2019 г., след което е имало прекъсване заради пандемията. Инициативата е на Народно читалище „Светлина – 1926“. С нея се отбелязва Международния ден на етническата толерантност.

Станка Стоянова от културната институция казва, че мекиците се готвят и при мюсюлманите, което е наклонило везните да се направи такъв фестивал. Решението е взето, за да е нещо което обединява етносите. „Това става най-лесно на масата – да хапнем, да пийнем, да си кажем думата и да се случат нещата“, казва Стоянова.

МекициТя е живяла 9 години в Нидерландия, откъдето е привнесла някои неща в нейната рецепта за мекичета. Там ги правят със стафиди, шоколадови парчета и боровинки. „Най-важното за хубавата мекица е да я пипнеш с ръката и с любов. Кое ядене става хубаво без любов“, пита реторично Станка Стоянова.

Мекици
Станка Стоянова

Първо място в конкурса за мекици е за Стойка Кирева. Втора е ученичката Величка Михайлова, а трети е Ремзи Хали и баба му. Празникът продължи с програма на фолклорните състави и хоро.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button