Хасково

Над 3 млн. лв. са платени чрез ПОС терминалите на НАП – Хасково

С близо 1 млн. лв. са се увеличили плащанията на данъци и осигуровки чрез ПОС терминал от началото на годината досега спрямо същия период на 2022 г., съобщават от офиса на НАП в Хасково.

Заради засиления интерес на гражданите и бизнеса към внасянето на дължими суми по този начин, устройствата за безтаксово плащане в офиса са вече 10. От началото на годината до момента чрез ПОС в НАП – Хасково са постъпили почти 3,1 млн. лв. дължими данъци и осигуровки. За същия период на миналата година техният размер е бил около 2,3 млн. лв.

Плащането чрез ПОС терминал е особено ефективно при издължаването на здравни осигуровки с цел спешно възстановяване на здравни права или когато на лицето му е необходимо удостоверение, че няма неплатени стари задължения. Удобно и актуално е в момента и за родителите, които искат да ползват данъчните облекчения за деца, но имат неплатени задължения към държавата, подлежащи преди това на изпълнение.

Чрез ПОС терминал могат да се превеждат без такси не само дължими данъци и осигуровки, но и задължения към други институции (глоби от КАТ, Съд, Общини и др.), предадени за събиране на приходната агенция.

Освен, че са безплатни, картовите плащания чрез ПОС устройство на НАП, се отразяват веднага в данъчно-осигурителната сметка на клиента. Това означава, че задълженията се погасяват на момента, а не за 24 или повече часа, както е при традиционните банкови преводи.

Единствено, когато се плащат задължения към други институции (например глоби от КАТ) или такива, които са в процес на принудително изпълнение, погасяването им се отразява след допълнителна обработка и разпределение, и отнема повече време.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button