Хасково

Симулативен разпит на 16-годишно момче в хасковската „Синя стая“

Симулативен разпит в хасковската „Синя стая“ се проведе днес пред ученици от 9 А клас на Езиковата гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“, съобщават от Окръжен съд – Хасково.

16-годишният Никола влезе в ролята на изслушвано дете в съдебна процедура по спор за родителски права в бракоразводно дело. Това стана в рамките на открит урок на тема „Детско правосъдие. Малолетни и непълнолетни лица – свидетели, жертви и извършители на престъпления. Домашно насилие. Участие в съдебни процедури“. Заниманието в рамките на образователната програма на съда.

В урока участваха окръжният съдия Даниела Николова, заместник-районният прокурор Зорница Проданова и секретарят на Местна комисия за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните Юлия Динкова.

СъдТе разясниха на децата процедурата по изслушване и даване на показания на малолетни и непълнолетни, жертви и извършители на престъпления, свидетели по наказателни и граждански дела, по процедури за определяне на родителски права, както и на деца в риск. Работата с деца в тези случаи се извършва в по-щадящата среда на така наречeната Синя стая.

СъдОбразователната програма е насочена към формиране и повишаване на правната грамотност и култура на учениците, стимулиране на интереса им към правото и професионално ориентиране в юридическите науки, повишаване на информираността им за съдебната власт, изграждане на ценностно отношение към закона, както и към ограничаване на негативните модели на поведение, допълват от съда.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button