Регион

Харманлиец взе наградата „Добри Чинтулов“

Проф. Петър ЛьондевПроф. Петър Льондев стана носител на наградата на община Сливен за литература и изкуство „Добри Чинтулов“ за 2011 г. Отличието се присъжда на известния композитор, музикален фолклорист, диригент и педагог за неговите заслуги към музикалното дело на Сливен и към националното музикално творчество.

Роденият в Харманли Петър Льондев е завършил Държавната музикална академия „Панчо Владигеров“ със специалности музикална фолклористика и композиция. Повече от 31 години работи като научен сътрудник в Института по музикознание при БАН. Записва и нотира над 40 хиляди народни песни и инструментални мелодии. Автор е на книги и студии. Сред монографиите му е и изследване на музикалния фолклор на харманлийското село Българин.

Проф. Льондев е автор на повече от 900 хорови песни, отличавани на конкурси и фестивали. Пише песни за „Мистерията на българските гласове“. Негови творби са изпълнявани от виртуозния американски джазмен Чък Къриа и сакс квартета „Аполо“. Песента му „Кавал свири“, включена в компактдиска на швейцарския продуцент Марсел Селие, получава наградата „Грами“ в Лос Анжелис.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button