Външни публикации

Как да напоим градината ефективно с минимални усилия?

Имате градина, която изисква своето внимание, но Вие не разполагате с достатъчно време? Липсата на навременно и редовно поливане би довело до загиване на Вашите растения, тревисти площи и реколта. В допълнение на това, топлите слънчеви лъчи могат да причинят изсушаване на растенията Ви.

Най-доброто решение за Вас е да използвате поливни системи, които включват различен вид оборудване. Сред системите са капково напояване, система за дъждуване или система за мъглуване за Вашият дом. Освен тях може да използвате различни видове градински маркучи и различни аксесоари към тях за оптимално поливане.

Какви поливни системи има?

 

Капково напояване

Капковото напояване е вид надземна система, която включва тръби или маркучи, разположени по редовете на засятата култура – зеленчуци, лозя, цветя и други.

Това е доста ефективен начин, тъй като чрез него водата се влива директно в коренната система дълбоко в почвата, като това става бавно и постепенно. Може да извлечете само плюсове, като по този начин пестите вода, време, но и подобрявате продукцията си.

Система за дъждуване

Специално оборудване има и при системата за дъждуване. Името се асоциира с дъжд, тъй като точно по този начин се разпръсква водата. Осъществява се от различни разпръсквачи, които могат да бъдат на
сектори. В зависимост от броя на дюзите, работното налягане и изградената конструкция се определят диаметъра на разпръскване и количеството. Системата осигурява възможност за регулиране на изразходването на водата и пести средства.

Система за мъглуване

Система, която осигурява оптимални климатични условия, е така наречената система за мъглуване. Тя съдържа тръби с малки дюзи, които разпръскват водата подобно на мъгла. Създава оптимални стойности на температурата на Вашите растения и влажност. Тя също така се използва за охлаждане през летните дни и може да свали температурата до 10°С.

За да работи правилно Вашата поливна система, може да използвате аксесоари като клапани, спирателни кранове, аксесоари за напоителни системи, компютри и таймери за поливане. Клапаните се използват за регулиране преминаването на водата през тръбите. Тяхната задача е да отварят и затварят достъпа до вода и най-често са изработени от метал или пластмаса.

Едни от най-големите предимства за улеснение на Вашата работа е ползата от компютър и таймер за поливане. След инсталация компютърът извършва самостоятелно напояването на градината, като по този начин намалявате разходите за вода и усилията да го правите Вие. С таймер за поливане пък може да поливате градината си по организиран и регулиран начин. Може да фиксирате време, честота и продължителност на поливане, докато наблюдавате Вашата градина.

За регулиране на потока вода или въздух може да използвате спирателни кранове в различни битови инсталации. Те са метални на вид, лесно се монтират и са достъпни като цена.

Какви видове аксесоари за поливни системи има?

За да е напоена правилно Вашата градина, трябва да използвате правилните инструменти към системата, която ползвате. Има разнообразие от аксесоари като бързи връзки, разклонители, дюзи и много други. Все пак много често се използват и градински маркучи, като те са съществен елемент за поливането на градината.

Какви видове градински маркучи има?

Те са неизменна част от градинарството и земеделието. Съществуват най-различни видове градински маркучи, които са изработени от различни материали и имат различна употреба. Има основни вида
градински маркучи – едносезонни и многосезонни.

Едносезонните маркучи се използват при напояване на култури, чието място на засяване се променя често. Многосезонните маркучи от друга страна представляват тип тръба с или без вградени капкообразуватели, за поливане на трайни насаждения като овошки, лозя и други видове растения. Ако Ви трябват маркучи, които да използвате няколко сезона, това е Вашият избор.

Най-важното, за което трябва да помислите, е за какво ще използвате градинския маркуч, тоест какво ще напоявате с него. Фактори са разстоянието от източника на вода, материала, съхранението, издръжливостта му и т.н.. Най-популярен материал сред тях е PVC, но се срещат и продукти от каучук или други материали.

Поливане
Източник на изображение: iStockphoto.com

За какво служат аксесоарите за маркучи?

Аксесоарите също са много важна част и приспособление към маркучите. Имат разнообразни функции, направени са от различни материали и са с различно приложение. Без тях няма как да използваме маркучите по предназначение.

От голямо значение е правилното съхранение на продуктите, които използваме ежедневно. Полезен аксесоар за градински маркуч, който ще ни помогне в тази насока, е макарата. Тя ще Ви помогне да го запазите от настъпване и ще улесни решението къде да го прибирате, когато не го ползвате.

Откъде да закупя тези продукти?

В сайта Onlinemashini.bg може да намерите огромно разнообразие продукти за градинска техника, включително и всякакви аксесоари, които да използвате. Онлайн магазинът предлага всичко необходимо за Вашата градина на изключително ниски и изгодни цени.

Поръчките се обработват бързо и лесно, като не е нужно да се регистрирате. Доставката е до 3 работни дни. Консултантите ще Ви съдействат по каквито и да е въпроси относно продуктите.

Onlinemashini.bg предоставя подробна информация за артикулите с допълнителни снимки и видео материали.

Back to top button