Хасково

ВСС отложи избора на председател на Окръжен съд – Хасково

Росен РусевВисшият съдебен съвет отложи избора на председател на Окръжен съд – Хасково на заседанието си тази сутрин, съобщиха за Haskovo.info от пресцентъра на институцията. Кандидатите за поста бяха настоящият шеф на съда Росен Русев и председателят на Районния съд в Хасково Миглена Тянкова.

Причината изборът да не се състои е проверката на Върховната касационна прокуратура срещу Русев, която показва, че той е излизал 7 пъти от страната без да е в отпуск или командировка в периода 12 септември 2007 г. – 10 декември 2009 г., като дори е ползвал служебната си кола и е навъртял 1700 километра.

Haskovo.info припомня, че за проверката на Русев се разбра, когато той се кандидатира за председател на Апелативния специализиран съд. Срещу кандидатурата му имаше сериозен отпор във Висшия съдебен съвет и той я оттегли. Сега Софийска градска прокуратура ще проверява отново дали в действията му има данни за престъпление.

„Правен свят“ пък писа, че Русев е шампион по одобряване на споразумения между обвиняеми и прокуратурата. Голяма част от делата, по които Русев е одобрил сделката, са казуси, свързани с контрабанда, като около 60% от тези производства в Хасковския окръжен съд попадали точно при шефа му. А това поставя под съмнение и случайното разпределение на делата, въведено със закон.
В тази връзка в началото на миналата година по нареждане на шефа на Пловдивския апелативен съд Георги Чамбов бе извършена проверка.

Инспекторите констатирали, че достъп до системата има единствено Русев, тъй като устно е забранил архивът от неговия компютър да се качва на сървъра. В доклада си до Чамбов те посочват още, че „има архив на разпределените дела, но от този архив не може да се установи на кои съдии са разпределени съответните преписки, поради което комисията не може да установи и провери коректно дали резолюцията на председателя за определяне на съдия-докладчик по проверяваните дела е съответна на електронното разпределение по програмата“.

Haskovo.info припомня, че само преди дни в Хасковския окръжен съд бе направена демонстрация на принципа на случайно разпределяне на делата. Тогава Росен Русев обяви, че това се извършва от заместниците му Георги Гочев и Анна Петкова.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

3 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
20.10.2011 14:16 14:16

Хайде Мигленче изяж го с парцалите тоя тюфлек…

ГРАЖДАНИН
ГРАЖДАНИН
20.10.2011 15:16 15:16

НЯМА ЛИ И ДРУГИ КАНДИДАТУРИ, МОЖЕ БИ ФАНЧЕТО ХРИСТОВА ИЛИ ИВАН ПЕТРОВ ?

ачо
ачо
20.10.2011 22:59 22:59

Миглена, заслужаваш да бъдеш председател на окръжния съд за да илиминираш тези корумпирани съдии.Ти направи много за районния съд.

Back to top button