Хасково

Тримата, спасили дървосекачите от Сакар с почетни грамоти

НаграждаванетоТримата пожарникари от Свиленград, които първи стигнаха до бедстващите дървосекачи в планината край село Лисово в началото на седмицата, днес бяха наградени с почетни грамоти от областния управител на Хасково Ирена Узунова.

Христо Хърсев, Петко Петков и Димитър Димитров са героите на хасковска област, заяви Узунова при представянето им. Тя благодари и на целия кризисен щаб, който бе сформиран за спасяването на бедстващите хора.

НаграждаванетоHaskovo.info припомня, че в понеделник лошото време изненада фамилията дървосекачи в гората край село Лисово. Те не били подготвени за сняг и останали блокирани. Днес екипът, участвал в спасяването им, припомни как се е развила операцията. В късния следобед е получен сигнал на тел. 112, след което връзката прекъснала.

Екипът от тримата пожарникари тръгнал към мястото. Километри преди да стигнат обаче се оказало, че могат да продължат само пеш през снега. Открили част от хората в автомобил. Там били и 3 от децата и бебе. По-късно останалите бедстващи са намерени в изоставена вила и в още един автомобил.

Първоначално хората отказали да тръгнат обратно с пожарникарите, тъй като били леко облечени, а част от тях – боси. Починалият по-късно Руси Маринов пък вече бил в доста тежко положение.

НаграждаванетоПо случайност тримата пожарникари успели да се свържат с тел. 112 през роуминг и така в пожарната служба разбрали колко сериозна е ситуацията. Тогава е сформиран и кризисният щаб при областния управител.

По-късно на мястото е изпратена тежка техника, която пробила път в преспите. Бедстващите са откарани с джипове на гранична полиция и с линейки. На път за болницата 72-годишният Руси починал. Останалите 14 членове на ромската фамилия бяха настанени в хотел в Свиленград.

Освен почетните грамоти от областния управител, тримата пожарникари ще бъдат предложени и за награда от МВР, увери Ирена Узунова.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button