Хасково

4 от 9 прегледани в Хасково с остеопороза

Остеопороза

д-р Георги Кабаков

4 от 9-те прегледани жени в първия ден от старта на Месеца за борба с остеопорозата в областта са се оказали жертва на „тихия крадец“. Тревожната статистика съобщи д-р Георги Кабаков, който в дните до 10 ноември ще преглежда желаещите с 50% намаление всеки понеделник, четвъртък и петък от 14 до 17 часа.

Тези жени са диагностицирани минали години, но следят заболяването си и се лекуват, уточни д-р Кабаков. По думите му ако остеопорозата бъде хваната навреме лечението не е скъпо. На месец препаратите излизат между 15 и 30 лева.

Остеопороза

д-р Екса Карехинян

Остеопорозата не се лекува, но ако бъде открита навреме може костите да се заздравят, за да се намали рискът от фрактури.

Остеопорозата се среща най-често при жените. Болестта обаче засяга и мъжете. В практиката си д-р Георги Кабаков е диагностицирал представители на силния пол, но те са били с диабет, приемали са кортикостероиди и тъй като си били рискови са били насочени от личните си лекари.

Остеопорозата няма симптоматика, затова се нарича „тихият крадец“, уточни д-р Екса Карехинян. „Така както холестеролът показва риска от сърдечна недостатъчност, така и костната плътност показва риска от фрактури“, уточни тя.

Д-р Карехинян припомни, че за да се запазят костите здрави, храненето трябва да е здравословно, пушенето, алкохолът и газираните напитки, както и анаболите трябва да бъдат сведени до минимум.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Елена
Елена
21.10.2011 9:28 9:28

Моля, кажете къде се намира кабинета на д-р Кабаков

Back to top button