Хасково

Кампания помага на деца и семейства в нужда в Хасковско

През последните 11 години българският клон на организацията „Надежда и домове за децата“ успешно подкрепя деца и семейства у нас. За този период изоставените бебета в България от над 1 000 намаляват до под 100 за 2022 година. Намалелият брой изоставени деца доведе и до затваряне на Домове за медико-социални грижи, включително в Хасково, от 32 през 2010 година до 4 в момента.

Стабилен партньор на „Надежда и домове за децата“ в Хасковска област е сдружение „Шанс и закрила“. Хасково бе домакин на кръгла маса, която обсъди подобряване на взаимодействието в процеса на предоставяне на приемна грижа като алтернатива на настаняванията на деца в специализирани институции.

Както Haskovo.info писа, „Надежда и домове за децата“ дари лаптопи на ученици в Хасково, които нямаха устройства за наложилото се дистанционно обучение в условията на COVID-19. Направено бе и дарение на дрехи и обувки, домакински пособия, предмети за бита от първа необходимост, които в сътрудничество с „Шанс и закрила“ бяха разпределени между семейства в криза в месеците на пандемията.

На конференция в София днес „Надежда и домове за децата – клон България“ представи дейностите си, които помагат на семействата да отглеждат децата си у дома, а не в институции. Целта ни е през следващото десетилетие, да разпространим модела от България в повече държави в света и на всички континенти“, споделя Марк Уодингтон, главен директор на „Надежда и домове за децата“ – Великобритания.

Ще бъдат обсъдени и ефективни решения как да се използва ресурсът на свободните приемни семейства в България и как да се подобри достъпът на децата с увреждания до алтернативни грижи.

В момента тече кампания за набиране на средства за 14 деца от семейства в криза, включително в Хасково. Средствата ще бъдат използвани за консумативи и материали за бебета, закупуване на дърва за огрев, осигуряване на дрехи, учебни помагала, покриване на инцидентни разходи.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button