Хасково

Откриха с хоро парка „10-ти Пехотен родопски полк“ в Хасково

Новият парк „10-ти Пехотен родопски полк“ беше официално открит преди обяд в Хасково.

Това стана в Деня на Тракия и на славния полк. Венци и цветя поднесоха хасковски военнослужещи, официални лица и граждани. Отец Никола отслужи водосвет за здраве.

Талантливият гайдар Мартин Пашов се представи с Химна на Тракия и Странджа, духовият оркестър с диригент Недялка Ангелова изпълни марша на полка, а текста представи водещият Стефан Цирков, който разказа за историята на паметника на Родопци, възроден през 2013 г. от Инициативен комитет.

Кметът Станислав Дечев каза, че днес се е изпълнила една мечта с откриването на парка, в чийто център е паметникът на 10-ти Пехотен родопски полк. Той е с площ около 50 дка и в края на 2020 г. държавата отпусна 3.9 млн. лв. за неговото изграждане. Дечев допълни, че това не е финалът на проекта, който е жив и ще се разхубавява повече. Кметът и строителят Калин Манолов прерязаха символично лентата.

ПаркВсички бяха поздравени с изпълнения на ансамбъл „Южняци“ с ръководител Васко Димов. Последва голямо хоро под съпровода на народния оркестър с ръководител Димчо Йорданов.

В един кратък период 26 март – Денят на Тракия, е бил и празник на славния 10-ти родопски полк, но не единствен, един от няколкото през годината. Затова пък отбелязван по най-тържествен начин, припомня главният уредник в отдел „Нова история“ на РИМ – Хасково Милен Вълчев.

Поводът за честванията е превземането на тази дата на Одринската крепост през 1913 г. Хасковският пехотен полк е един от първите, които влизат в града. В обсадата и превземането на Одрин участват около 150 000 войници и офицери, от тях около 40 000 сърби. По време на щурма родопци пленяват байрак на противника. И развяват знамето на 10-ти Пехотен родопски полк в Одринската крепост. То е връчено на полка през 1886 г., но за съжаление не е запазено.

През 30-те години по предложение на цар Борис III е направена замяна на полковите знамена. Със заповед № 480, октомври 1937 г. на министъра на войната в деня на приключване на царските маневри край село Паламарци (Поповско) на части от Българската армия се връчват 37 нови знамена. Командирът на 10-ти родопски полк полковник Константинов със заповед от 8 октомври 1937 г. обявява, че на военната част е връчено знаме, прието от сформираната за целта група от офицери и подофицери.

За съжаление това знаме не се пази в хасковския музей. Преди 4 години по инициатива на тогавашния областен управител Станислав Дечев в зала „Нова история“ на РИМ – Хасково бе показано единственото копие на знамето от 1937 г., което се пази във военно-историческия музей в София.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
кУренякъ
кУренякъ
26.03.2023 20:21 20:21

Кмете,Станчо, НЯМА ДЪЖАВНИ ПАРИ така че парите са на данъкоплатците,от тях е и твоята заплата

Антимангал
Антимангал
26.03.2023 23:39 23:39

Сложете охрана!!! Иначе маймунчетата ще му разкажат играта.

Back to top button