Любопитно

Училище „Шандор Петьофи“ отбелязва 200 г. от рождеието на своя патрон със стенопис

Художественият колектив Filthy Rags стана носител на Голямата награда на конкурса за създаване на стенопис върху външна стена на Основното училище „Шандор Петьофи“ в Хасково.

Конкурсът бе обявен от Унгарския институт „Лист“ в София по повод 200-годишнината от рождението на Шандор Петьофи, унгарски поет и революционер от ХIX век. Поканата бе отправена към професионални и млади художници от България, работещи в сферата на визуалното изкуство, стрийт арт и графити, припомня Haskovo.info. Темата е артистична интерпретация на популярното стихотворение на Петьофи „Любов и свобода“.

Константин Петков получава отличието „Най-млад художник“, а Луиза Китар от Хасково – наградата на ОУ „Шандор Петьофи“, съобщават организаторите на конкурса.

Стенописът ще бъде създаден върху площ 97 кв. м. Идеята се реализира с подкрепата на Национален фонд „Култура“ на Унгария.

Изложба на най-добрите скици от конкурса за графити и стенопис е подредена в Института „Лист“ в София. Тя може да бъде посещавана до 30 април 2023 г.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Майка
Майка
27.03.2023 19:03 19:03

А имате ли идея родителите на децата от училище Шандор Петьофи,колко платиха за този стенопис,който уж е по проект и абсолютно излишен.За тези пари,можеха да се направят много други неща за децата

Back to top button