Хасково

Удължиха изборния ден заради опашките пред СИК-овете

ОпашкиЦентралната избирателна комисия удължи изборния ден. Така вместо до 19 часа избирателите ще могат да упражнят правото си на глас до 20:00 часа. Ако пред изборните помещения има чакащи СИК-овете ще останат отворени до 21 часа.

Причината за решението на ЦИК е повишената избирателна активност по постъпилите в Централната избирателна комисия към 17:00 ч. данни, както и по съображения от постъпилите жалби и сигнали от територията на цялата страна за висок брой избиратели, намиращи се пред изборните помещения, за които съществува вероятност да не могат да упражнят конституционно гарантирано активно избирателно право.

Както Haskovo.info вече писа пред по-голямата част от СИК-овете в общината има опашки.  Част от гласоподавателите в няколко хасковски села дори обмислят гражданско неподчинение, ако не успеят да стигнат до урните. 

Освен тромавата процедура на изборите 2 в 1 изборът на хората в няколко хасковски селае затруднен и от факта, че бюлетините са свършили, а общината не доставя такива вече трети час, съобщи председателят на ОИК – Хасково Веселина Тенчева. Тя е разговаряла с временно изпълняващия длъжността кмет Нели Станева, която се е ангажирала с проблема.

След разговор с ЦИК е решено да бъде предаден директно на ОИК – Хасково, резервния набор от бюлетини, съобщават от Областна администрация – Хасково. ОИК под охрана започна извозването им за Въгларово, Брягово, Козлец и Елена. За проблема е информиран и Министерски съвет.

Към 17:00 часа избирателната активност в община Хасково е била 35,11% за президент и визепрезидент и 43,01% за кмет на община.
В община Димитровград броят на гласувалите в изборите за президент и вицепрезидент е 41,31%, а в изборите за общински съветници и кметове процентът на гласувалите е 42,85.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button