Хасково

Предлагат поскъпване на тока от юли

Компаниите от групата на EVN България са внесли днес в КЕВР заявления за цени на електро- и топлоенергия през следващия ценови период от юли 2023 г. до юни 2024 г., съобщават от компанията.

Предвижда се общо средно увеличение от 1,6% на фактурата на стандартно домакинство в Югоизточна България. Така при средна стойност на фактура на домакинство от 74,86 лв. (250 кВтч дневна енергия и 90 кВтч нощна енергия) повишението би било 1,21 лв. или 76,07 лв.

Както и през изминалите две години се предлага на КЕВР да одобри промяна на модела на формиране на цената за достъп до разпределителната мрежа, заплащана от битовите клиенти на компанията. Според предложението цената достъп за битови клиенти би била постоянна компонента, изчислявана вече на база предоставена мощност за всеки обект вместо на база потребление.

Този модел действа от 2011 г. за бизнес клиентите на компанията, като той се прилага и в редица държави от Европейския съюз. С цел равнопоставеност дружеството предлага от 1 юли 2023 г. тя да е еднаква за битови и бизнес клиенти: 0,02601 лв./кВт./ден., допълват от дружеството.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button