Регион

Окончателно: 6 г. затвор и оправдателна присъда за контрабанда на 19 кг. хероин

Върховният касационен съд намали присъдата на германски гражданин от 9 на 6 г. и глобата му от 100 000 на 50 000 лв. за контрабандата на близо 19 кг. хероин през ГКПП „Капитан Андреево“.

Тя е постановена от Апелативен съд – Пловдив, който е оправдал вторият подсъдим – турски гражданин, което е потвърдено от ВКС.

Делото в Пловдивския апелативен съд е образувано по жалби на двамата подсъдими срещу определените им от Хасковския окръжен съд наказания, съответно от 13 години лишаване от свобода за турчина и 9 години за германеца, както и глоби от по 100 000 лева, допълват от съда.

Германският гражданин е признат за виновен в това, че на 19 август 2019 година на ГКПП „Капитан Андреево“ в съучастие с другия подсъдим, в качеството си на извършител, с лек автомобил марка Опел с немски регистрационен номер пренесъл през границата на страната от Турция в България близо 19 килограма хероин на обща стойност 1 707 489 лева.

Със същата присъда е признат за виновен в контрабанда в качеството му на помагач и турския гражданин. Хероинът е бил разпределен в 38 пакета и укрит в естествените кухини на задната багажна врата и задната лява врата на автомобила, който е собственост и е шофиран от германския гражданин, който пътувал сам от Турция през България за Германия. Пловдивският апелативен съд счита, че повдигнато обвинение срещу турчина за помагачество към извършването на контрабанда на наркотични вещества не се обосновава от събраните по делото доказателства и за това отменя постановената за това присъда.

Върховният касационен съд споделя становището на пловдивските апелативни съдии и потвърждава обявяването на мъжа за невиновен, а относно германския гражданин, преквалифицира деянието му като приема, че случаят не е особено тежък. Взема се предвид добрите му характеристични данни, чистото му съдебно минало, самопризнанията, фактът, че след задържането му е бил разпитван без адвокатска защита и не са били разяснени правата му като задържано лице, което е грубо погазване на правата му.

ВКС приема, че последното е изключително смекчаващо вината обстоятелство за германеца и предвиденото най-леко наказание за контрабанда се явява несъразмерно тежко спрямо него и за това намалява наказанието му лишаване от свобода с 3 години и му определя глоба от 50 000 лева.

Решението на ВКС е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button