Регион

Откриха модерен посетителски център край село Мезек

Посетителски център край село Мезек откри вчера кметът на Свиленград арх. Анастас Карчев, съобщиха от общината.

Преди да пререже лентата той изтъкна работата, която е свършена съвместно от общината, държавата, МИГ „Свиленград – Ареал“ и изпълнителите от 2019 година досега, за да се превърне една порутена и опасна сграда в модерен център за посрещане на туристи. Безвъзмездното европейско финансиране е 113 000 лв. без ДДС.

Посетителският център е създаден с мисията да надгражда културно-туристическия продукт на региона, разкривайки богатството на дълголетни традиции и вдъхновяващото историческо наследство на Свиленград.

Мезек
Старата сграда

Извършен е ремонт на съществуващата сграда, намираща се в имота на паметника с национално значение Тракийската куполна гробница в местността „Мал тепе“ край село Мезек. Сградата е придобита през 2019 г. чрез договор за безвъзмездно прехвърляне на собственост на държавен имот. Тя е била под управление на Министерство на културата със специално предназначение – стрелбищен пункт.

Изграден е нов покрив, подменени са дограмата, външната изолация на сградата, електрическата инсталация. На първия етаж са обособени две помещения – малък офис – приемна за туристи и презентационна зала, която ще бъде използвана и за провеждане на конференции, обучителни семинари и други културни събития.

МезекНа втория етаж посетителите ще могат да наблюдават чрез VR устройства 3D разработка за Свиленград с триизмерни изображения. В интерактивна зала с електронен гид ще се представят късометражни филми на различни теми по културно-исторически събития от миналото на Свиленград.

Водосвет на новия обект отслужиха архиерейският наместник отец Константин и отец Георги.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button