Хасково

Проблеми с десетки машини в Хасковско, две основателни жалби за нарушения до обяд

За масови проблеми с машините за гласуване се оплакват от множество секционни избирателни комисии в Хасковска област днес.

Само до обяд спрените окончателно за деня машини са 11. Там се минава на хартиена бюлетина. 7 от секциите са в община Ивайловград, две са в Стамболово, по една са в Хасково и Маджарово.

На още десетки места обаче машините не сработват според очакваното. Често се случва да не разпечатат бюлетина с вота на избирателя, а вместо това да пуснат празна бланка или само технически надпис. От РИК коментираха, че е разпоредено за всеки случай да се изготви протокол и избирателят да има възможност да гласува отново.

В СИК 79 на булевард „България“ например малко след 10:30 часа машината изписа, че принтерът не е готов за употреба и хартията му свършва. Няколко души искаха да гласуват машинно, но не успяха веднага, защото от секцията се обадиха на техник, който да поправи машината.

МашиниПочти комична се получи и ситуацията при гласуването на бившия финансов министър Асен Василев. Той успя да даде гласа си едва от трети път, тъй като преди това машината не разпечатваше бюлетина. Понеже преди това през деня проблемът се беше появил много пъти, на място имаше техник от поддържащата фирма.

10 жалби са разгледали до обяд от РИК – Хасково. Две от тях са основателни. Едната е за член на секция в село Татарево, община Минерални бани, който е и общински съветник. Мъжът е отстранен и е заменен с друг член.

Другият основателен сигнал е за председател на подвижна секция 29 в Стамболово, който е говорил на турски език. Разпоредено е това да се преустанови, защото според Изборния кодекс членовете на секции трябва да говорят само на български език помежду си и към избирателите.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button