Хасково

Именник черпи с фасул за здраве в църквата „Св. Димитър“

ДимитровденДесетки хасковлии дойдоха да запалят свещ и да се помолят за здраве в църквата „Св. Димитър“ в Хасково. Тържествена литургия отслужи отец Антоний.

В народния календар празникът на Св. Димитър бележи поврата в годишното време и началото на зимата. Според поверията в полунощ срещу празника на Св. Димитър небето се отваря, след което се очаква и първият сняг. Светецът се смята за покровител на зимата, студа и снега.  

За осма поредна година 67-годишният хасковлия Димитър Христов почерпи за здраве в църквата св. Димитър. „Преди 10-тина години претърпях сериозна операция и от тогава съм се врекъл докато съм жив и имам възможност да давам курбан за здраве. Тази година е фасул, тъй като днес е сряда и се яде постно“, обясни именникът. В подготовката на фасула днес дейно участваше съпругата му. Първи помощнички й бяха жените от църквата.

В област Хасково християнските храмове, които носят името „Св. Димитър“, са 16. Най-старите от тях се намират в селата Левка и Йерусалимово. Църквите там са построени през 1833 и 1837 година. Най-новият параклис, кръстен на светеца, е в Хасково. Намира се на Кенана. Построен е през 1998 година.

Димитровден Димитровден
Димитровден Димитровден
Димитровден Димитровден

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button