Хасково

Божидар Димитров се ангажира с реставрацията на паметника на 10-ти полк

ПаметникътСдружение „Плиска“ е възстановило и изградило 30 войнишки паметници у нас, в Сърбия и в Македония, хасковският ще бъде 31-ият. Това каза проф. Божидар Димитров, който дойде в Хасково, за да се запознае с идеята за изграждане на Мемориален комплекс „10-и Пехотен Родопски полк“.

Заедно с областния управител Ирена Узунова той огледа потъналия в бурени и храсти мемориал в двора на закритото през 2000 г военно поделение и коментира, че в Хасково наистина е имало родолюбци, увековечили с волни пожертвувания на офицери и войници  паметта на загиналите си бойни другари.

На среща в Областната администрация със сформирания наскоро инициативен комитет проф. Димитров се ангажира сдружение „Плиска“ да помогне за реставриране на паметника – чешма, чиито автори до ден  днешен остават неизвестни. Преди това обаче трябва да се свърши доста работа на терена, който все още е собственост на Министерството на отбраната, но предстои да бъде прехвърлен в управление на областния управител на Хасково.

Идеята е  площта от 14 дка между улиците „Булаир“ и „Ген.Колев“ да се превърне в парк с експозиция на открито  на Регионалния исторически музей в Хасково за бойната слава на региона. Амбицията на Хасково е догодина  да стане домакин на Националните чествания на 100-годишнината от Балканската война.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
26.10.2011 21:41 21:41

АБЕ ДРУГАРИ!!! ДО ВЧЕРА ПЛЮЕХТЕ,ЧЕ ТАЗИ ВОЙНА БИЛА ПОДКЛАЖДАНА ОТ КАПИТАЛИСТИТЕ И НИ УЧИХТЕ В ЧАС ПО ИСТОРИЯ,ЧЕ ТРЯБВА ДА ОТРЕЧЕМ ВСИЧКО КОЕТО СЕ Е СЛУЧИЛО ПРЕДИ ВАШИЯ ПРЕВРАТ ОСЪЩЕСТВЕН БЛАГОДАРЕНИЕ НА ЮДЕЙО-БОЛШЕВИШКАТА АРМИЯ,КОЯТО ВЛИЗА НА НАША ТЕРИТОРИЯ БЕЗ ПОКАНА,А СЕГА СЕ ПРАВИТЕ НА ГОЛЕМИ ПАТРИОТИ ПО ВРЕМЕ НА ИЗБОРИ.
СКРИЙТЕ СИ ПОНЕ СВИНСКИТЕ КОМУНИСТИЧЕСКИ ФИЗИОНОМИИ

geq12
geq12
28.10.2011 9:47 9:47

Много хубава идея! Най-после да видим нещо смислено и полезно за хората! Тези казарми обрасли в бурени, с грозни порутени сгради са наистина много подходящо място за един красив парк, от какъвто има нужда града ни и то в центалната част! Бившите казарми да станат паркове, а не застроени жилищни площи!

Back to top button