Хасково

КТ „Подкрепа“ иска повече средства за образованието

КТ ПодкрепаДевета отчетно-изборна конференция проведе днес регионалният синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“.

През 4-годишния мандат доказахме, че сме общност в образователната система, заяви пред делегатите и гостите председателят Димитър Виденов, който по-късно бе преизбран на този пост. 

Организацията е осъществявала синдикална защита на своите членове, възстановила е структури на „Подкрепа“ в няколко училища, давала е консултация по прилагане на делегираните бюджети.

КТ ПодкрепаСиндикалистите настояват да бъдат увеличени средствата за образованието и то да стане наистина приоритет, за да може по-бързи темпове да продължи започналата реформа.

Искаме 5 процента от брутния вътрешен продукт, конкретизира председателят на синдикат „Образование“ към „Подкрепа“ Юлиян Петров.

От синдиката съобщиха, че 39 хиляди учители ще бъдат обхванати в обучения, които просветното министерство ще стартира през следващата учебна година. За повишаване на квалификацията са планирани 75 милиона лв.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

3 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
ВАЯ
ВАЯ
28.10.2011 14:55 14:55

Учителите трябва да получават достойни заплати, но синдикатите не могат да защитят правата им да извоюват тези заплати. Освен това считам, че синдикатите не се борят както трябва за своите членове. Погледнете си отрасловите колективни трудови договори – последните пет и ще Видите по кои от тях какви отстъпки сте направили. То без компромиси не може, но стъпките трябва да са или само напред или една назад, но две напред. На мен ми се струва, че при вас е обратното.
Та на Вашето събрание постави ли се въпроса например има ли / защото има/ директори на училища, които са с години на място, което следва да се заеме с конк*рс, ама конк*рс не се провежда.
Постави ли се въпроса как се назначават старшите учители в училищата? Постави ли се въпроса за ролята на синдикалните организации при съкращението на педагогическия персонал ? Постави ли се въпроса защо младите не искат да работят като учители? Защо няма кандидати за възпитатели. Постави ли се въпроса какви мерки ще се вземат срещу директори на училищата, които уволняват учители, а когато съда ги възстановява на работа ги възстановяват само формално и пак ги уволняват и няма ли да се предвиди отговорност за директорите на училища, които не плащат от джоба си, а с бюджетни пари за отменени от съда уволнения. Защо синдикатите не направят под някаква форма запитвания сред учителите от какво са недоволни – заплата, условия на труд, учебници и пр. какво искат и какво смятат, че е необходимо да се направи и да се промени и след обобщение да си направите ясна програма, какво да искате от министерствата. Защо се допусна закриване на част от Помощните училища и на специализираните училища за деца с различни заболявания?Обсъдихте ли въпросите за индивидуално обучение на деца със здравословни проблеми.Редно ли е да има дечица

ВАЯ
ВАЯ
28.10.2011 15:03 15:03

Редно ли да има дечица, които освен от грижи от родител се нуждаят и от индивидуално обучение от учител и психолог, а в същото време има безработни учители.? Не смятате ли че нормативите за преподателска работа са остарели и се налага осъвременяването им.? Не смятате ли че учителите трябва да имат повече свободно време за самоподготовка? Как се прави съвременно образование в стари сгради ? Доста въпроси, някои с повишена трудност, но има и по трудни. Дано станат повод за размисъл. Много е важно да си синдикален член , но не за да имаш защита при уволнение, а за да можеш да си изразиш позицията и да искаш да бъдеш чут, разбран и подкрепен. И от останалите членове и от ръководството.

Вая
Вая
29.10.2011 12:04 12:04

Защо не поканихте г-н Панайотов на своето събрание и Г-н Петров и областната управителка, че и кмета, че и другите кандидати за кметове- зам.кмета Керанов и такива бизнесмени като г-н Златьо Марчев. Та да видим какво ще направят за образованието и не само за заплатите на учителите, но и за сградната база. Искам да знам колко училища ще ремонтира г-н Марчев безплатно или по цени които да са поносими за бюджета. И да не изнемогва бюджета, а ние да обещаваме наляво и надясно. Прочетох в едно интервю на г-н Керанов какви пари бил осигурил за физкултурните салони в града. Може ли да каже източника на финансиране и да посочи по какъв начин ги е осигурил.
След като г-н Точевски напусна общината кой е зам. кмет по образованието и поканихте ли го.Пък и защо да го каните. Всеки човек на обществен пост трябва да знае какво мероприятие се провежда в града и да се самопоканва ако го забравят. Щом този въпрос е в кръга на неговите задължения, компетентности и отговорности. Няма да е невъзпитано да се самопоканиш. Защото все нещо можеш да помогнеш.Ама натоварваме ли се ?

Back to top button