Хасково

Празнични молитви и кафе на толерантността на Рамазан Байрам в Хасково

За поредна година хасковските джамии се оказаха тесни на големия мюсюлмански празник Рамазан Байрам.

Много вярващи се молеха пред джамиите. Едната молитва беше по изгрев слънце, а другата – малко след 7 часа. Вярващите си пожелаха спокойствие и мир.

След края на молитвата мъжете се прибират по къщите си, където жените са приготвили сладка почерпка. Празникът е посветен на приключването на постите по време на свещения месец Рамазан. Рамазан байрамът се празнува 3 дни и се ядат предимно сладки неща – бонбони, баклава и локум.

ПразникНа самия празник децата поздравяват своите родители и роднини и искат прошка от тях. Това е характерно за всички мюсюлмански празници. Семействата се събират заедно и близките си ходят на гости.

ПразникДнес е почивен ден и за парламента, като в Хасково са и двамата народни представители на ДПС Сезгин Мехмед и Мюмюн Мюмюн. Двамата участваха в традиционното Кафе на толерантността, когато след сутрешната молитва на една маса седят мюфтията Ерхан Реджеб и православен свещеник – отец Никола.

По данни от последното преброяване на населението от 2021 г. като мюсюлмани са се определили 638 708 души в страната, а в Хасковска област броят им е 27 914.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
21.04.2023 9:56 9:56

Честит празник

Back to top button