ЛюбопитноХасково

И в Хасково нулев километър, настъпват го за сбъдване на желания

Географският център на града е мястото, от което се измерват разстоянията до другите населени места

От днес Хасково официално има своя нулев километър. Отличителният знак за географския център на града беше официално открит на обяд в градинката пред НТС. На мястото на нулевия километър е имало дърво, което е запазено и преместено малко по-встрани.

Идеята е на Ротари клуб „Хасково Аида“, а президентът му Драгомир Андонов обясни, че тя е от няколко години и сега е реализирана със съдействието на общината.

„Това е устойчив проект, който най-вероятно ще ни надживее. Надяваме се да стане притегателен център за много туристи“, каза на откриването Андонов. При определянето на точката са извършени изключително прецизни измервания от геодезисти. Самото изпълнение на знака е извършено чрез лазерно рязане.

Нулев километърРотарианци са събрали около 10 000 лв. за реализирането на своята идея, като е вложен и безвъзмезден труд.

Подобни означения на географския център на града в България не са особено популярни. Имало в Бургас и Сливен например, но по думите на Андонов хасковският е уникален с това, че на него са обозначени разстоянията до градове и полюсите.

Нулев километърВеднага след откриването на знака за нулевия километър хората започнаха да настъпват неговия център и да си намислят желания с вярата, че ще се сбъднат. Други настъпваха конкретни градове, които искат да посетят.

Кметът на Хасково Станислав Дечев настъпи нулевия километър с пожеланието градът да стане по-зелен и красив, младите хора да остават тук и да идват все повече туристи.

Градоначалникът каза, че се обмислят още съвместни инициативи с ротарианци, като една от тях е продължение на сегашната – в Хасково да бъдат разположени различни малки символи, които да водят към нулевия километър в центъра.

Нулев километър

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

3 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Тодор
Тодор
21.04.2023 16:30 16:30

От ден до пладне негрите ще го ремонтират набързо с жангите😜

Гошо
Гошо
21.04.2023 19:39 19:39

Много хубава идея браво за което.
Искам обаче да спомена нещо друго, почти в цял Хасково тротоарите са много зле и имат нужда от голям ремонт, а може ли и дървета да се посадят там където е възможно, ще стане още по хубав града….

Анонимен
Анонимен
22.04.2023 10:54 10:54

Защо лъжете, че дървото, което беше там, е преместено? Дървото беше отрязано. Дънерът на дървото беше с диаметър над 20см. Затова ли отрязаха дървото?

Back to top button