Любопитно

30 дебютанти от 16 до 40 г. ще участват на „Южна пролет“ в Хасково – ПРОГРАМА

30 автори ще участват в 51-то издание на националния конкурс за дебютна литература „Южна пролет“ в Хасково, съобщи заместник-кметът Мария Вълчева.

Конкурсът е в рамките на литературните дни, които ще се проведат от 26 до 28 април. 13 са дебютантите в жанра поезия, в прозата са 12, детска литература – 3, по 1 са участниците в драматургия и литературна критика. Няма автори единствено в жанра филмов сценарий.

Най-младият участник е 16-годишната Цветомира Йорданова от Стара Загора, а най-възрастният е Диляна Йорданова-Иванова на 40 г. от Търговище.

Конкурс
Мария Вълчева

Председател на журито е акад. Владимир Зарев, а членове са Ели Видева, Петър Чуков, Митко Новков, Йорданка Белева. Община Хасково присъжда във всеки жанра награда „Лауреат“ с бронзова статуетка „Пегас“ и парично възнаграждение в размер на 1 000 лв.

Конкурс
Ели Видева

Поетесата Ели Видева е събрала в антологията „Спектър на земните звуци“ 128 автори от 50-годишната история на „Южна пролет“. По нейните думи това е съществена част от историята на конкурса и показва как са се развивали литературните процеси в страната за този половин век.

КонкурсДиректорът на Регионалната библиотека „Христо Смирненски“ Анна Щилянова каза, че всеки ден в детския отдел ще има срещи с автори, както и традиционната дискусия на дебютантите с журито. От библиотеката са издали и биобиблиография на миналогодишния носител на наградата „Александър Паскалев“ Иван Митев.

Конкурс„Южна пролет“ се открива на 26 април от 18 часа пред театър „Иван Димов“, като тази година огънят ще запали не някой от досегашните лауреати, а председателят на журито акад. Зарев.

На следващия ден в парк „Кенана“ ще бъдат засадени дръвчета в алеята „Южна пролет“. Церемонията по награждаването на лауреатите и новия носител на наградата „Александър Паскалев“ ще е на 28 април от 18 часа в театъра.

ЛИТЕРАТУРНИ ДНИ „ЮЖНА ПРОЛЕТ” ХАСКОВО

НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС ЗА ДЕБЮТНА ЛИТЕРАТУРА

26 – 28 април 2023 г.

ПРОГРАМА

26 април – сряда

10.30 ч.  РБ „Хр. Смирненски“ Детски отдел – Пепа Павлова представя „Офлайн поредица за деца“

11.00 ч. РИМ Хасково Централно фоайе – „Как ще спреш ти мене – волната…“ Изложба, посветена на 130 г. от рождението на Елисавета Багряна

14.30 ч. пред РБ „Хр. Смирненски“ – Туристическа обиколка на Хасково за участниците в „Южна пролет“

16.30 ч. пред ХГ „Форум“ – Концерт на Акустично джаз трио, солист Мария Арнаудова

18.00 ч. ДКТ „Иван Димов“ – Тържествено откриване на 51-и Литературни дни „Южна Пролет“ 2023. Представяне на антология „Спектър на земните звуци“. Концерт на Дует „Шик“                                     

 

27 април – четвъртък

10.00 ч. парк „Кенана“ – Алея „Южна Пролет“

10.30 ч. РБ „Хр. Смирненски“ Детски отдел – Иванка Могилска представя книгата „Шарени сапунени балони“

11.00 ч. РБ „Хр. Смирненски“ Читалня № 1 – Среща разговор на дебютантите с журито на Националния конкурс „Южна пролет” 2023

14.30 ч. пред РБ „Хр. Смирненски“ – Туристическа обиколка на Хасково за участниците в „Южна пролет“

18.00 ч. ДКТ „Иван Димов“ – Теодора Димова представя книгата „Не ви познавам“, слово Митко Новков

19.00 ч. ДКТ „Иван Димов“ – Костадин Костадинов представя романа си „Ловецът на пеперуди“, носител на литературната награда „Хеликон“, слово Мирела Иванова

 

28 април – петък

10.30 ч. РБ „Хр. Смирненски“ Детски отдел – Цвета Брестничка представя книгата „Истории с крачета“

14.00 ч. Младежки център – Литературна занаятчийница „Усещането Южна Пролет“

18.00 ч. ДКТ „Иван Димов“ – Церемония по връчване на наградите „Южна Пролет“ 2023

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Читател
Читател
21.04.2023 16:56 16:56

Браво на заместник кмета Мария Вълчева. Браво за всичко, което прави в сферата на културата и социалните дейности за град Хасково

Back to top button