Любопитно

Срещи, концерти и изложби за Дните на поезията „Пеньо Пенев“

Ежегодните Дни на поезията „Пеньо Пенев“ ще се проведат от 25 април до 12 май в Димитровград, съобщават от общината.

Предвидени са поетични срещи, международна конференция, концерти и изложби. Началото ще бъде поставено с открит урок на тема „Към потомците“, посветен на живота и творчеството на Пеньо Пенев, с преподавателя по български език и литература Живко Русев в читалнята на ГБ „Пеньо Пенев“. Ще участват ученици от СУ „Любен Каравелов“ – Димитровград, СУ „Любен Каравелов“ – Пловдив, СУ „Димчо Дебелянов“ – Бургас, ОУ „Самара“ – Стара Загора.

На 27 април от 17 ч. почитатели на поета ще могат да се преклонят пред паметта му на паметника в едноименния парк.

На следващия ден в Градска библиотека „Пеньо Пенев“ ще се проведе среща-разговор с Маргарита Петкова и представяне на новата й книга „Белите ми нощи“. Срещата ще бъде допълвана от музикалните изпълнения на Забавно-духов оркестър – Димитровград.

Поредицата от събития ще продължи на 2 май, когато отново в двора на библиотеката предстои концерт на талантливите музиканти от „Точка.БГ“. На 4 май в програмата са включени няколко събития, като вечерта ще започне в 17 ч. в Дом-музей „Пеньо Пенев“ с награждаване на отличените в конкурса за есе на тема „Непознатият Пеньо Пенев“.

Час по-късно в Изложбена зала „Асен Крайшников“ ще бъде открита документалната фотоизложба „100 години Wes Montgomery“, непосредствено след която ще започне концерт на Акустично джазово трио с участието на Дария Боева и Мария Арнаудова.

На 9 и 10 май Димитровград ще бъде домакин на значим международен форум по повод 70 години от Градска библиотека „Пеньо Пенев“. В двата дни програмата е наситена с разнообразни събития. В градът ще се проведе Национална научна конференция с международно участие на тема „Мястото, ролята и значението на библиотеките в развитието на обществото“.

По същото време две читалища организират прояви свързани със стихове на поета Пеньо Пенев. Проявата на НЧ „Култура 2002“ е под надслов „Среща-разговор с поета П. Пенев“ – четене на стихове, а тази на НЧ „Просвета 1926“ в село Крум е планирана като поетичен рецитал „Поета с ватенката“.

Концерт на Забавно-духов оркестър – Димитровград ще подари на димитровградчани и гостите на града красива програма с българска музика. Дните на поезията ще завършат с образователна игра за ученици „По стихове на Пеньо Пенев“, която ще се проведе в едноименния парк.

ПРОГРАМА

ЗА ОТБЕЛЯЗВАНЕ НА ДНИТЕ НА ПОЕЗИЯТА

„ПЕНЬО ПЕНЕВ” `2023

 

 

25.04.2023 г. (вторник)

15:30 часа – Градска библиотека „Пеньо Пенев”
ОТКРИТ УРОК „КЪМ ПОТОМЦИТЕ”, ПОСВЕТЕН НА ЖИВОТА И ТВОРЧЕСТВОТО НА ПЕНЬО ПЕНЕВ

27.04.2023 г. (четвъртък)

17:00 часа – Парк „Пеньо Пенев”
ПОКЛОНЕНИЕ ПРЕД ПАМЕТНИКА НА ПОЕТА ПЕНЬО ПЕНЕВ

28.04.2023г. (петък)

17:30 часа – Градска библиотека „Пеньо Пенев”, Лятна читалня
СРЕЩА – РАЗГОВОР С МАРГАРИТА ПЕТКОВА И ПРЕДСТАВЯНЕ НА НОВАТА Й КНИГА „БЕЛИТЕ МИ НОЩИ”. С участието на Забавно-духов оркестър

2.05.2023г. (вторник)

17:30 часа – Градска библиотека „Пеньо Пенев”, Лятна читалня
КОНЦЕРТ НА „ТОЧКА БГ”

4.05.2023г. (четвъртък)

17:00 часа – Дом-музей „Пеньо Пенев”
НАГРАЖДАВАНЕ НА ПОБЕДИТЕЛИТЕ ОТ КОНКУРСА ЗА ЕСЕ НА ТЕМА „НЕПОЗНАТИЯТ ПЕНЬО ПЕНЕВ”

18:00 часа – Изложбена зала „Асен Крайшников”
ОТКРИВАНЕ НА ДОКУМЕНТАЛНА ФОТОИЗЛОЖБА „100 ГОДИНИ WES MONTGOMERY”

18:15 часа – Алея по бул. „България”
КОНЦЕРТ НА АКУСТИЧНО ДЖАЗОВО ТРИО ПО ПОВОД МЕЖДУНАРОДНИЯ ДЕН НА ДЖАЗА, с участието на Дария Боева – вокал и Мария Арнаудова – вокал

09.05.2023г. (вторник) и 10.05.2023г. (сряда)

Градска библиотека „Пеньо Пенев“

Национална научна конференция с международно участие „Мястото, ролята и значението на библиотеките в развитието на обществото“

70 години Градска библиотека „Пеньо Пенев“

09.05.2023г. (вторник)

17:30ч.- НЧ „Култура-2002”гр.Димитровград

Среща- разговор за поета П.Пенев- Четене на стихове от поета- В залата на читалището

10.05.2023г. (сряда)

· 14:00ч.- НЧ „Просвета-1926”с.Крум,

Поетичен рецитал за Пеньо Пенев. В памет на поета, деца и членове на читалището рецитират стихове от „Поета с ватенката”.

18:00 часа – Алея по бул. „България”
КОНЦЕРТ НА ЗАБАВНО-ДУХОВ ОРКЕСТЪР, ДИМИТРОВГРАД

12.05.2023г. (петък)

16:00 часа – Парк „Пеньо Пенев”
ОБРАЗОВАТЕЛНА ИГРА „ПО СТИХОВЕ НА ПЕНЬО ПЕНЕВ”

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button