Хасково

Кампания събира средства за спасяването на тракийска гробница край Хасково

Благотворителна кампания стартира от днес за събиране на средства за спасително проучване на уникална тракийска гробница край хасковското село Текето.

Археологът доц. д-р Георги Нехризов от Националния археологически институт с музей при БАН разказа на пресконференция в РИМ – Хасково, че гробницата е със стенописи, каквито има само две известни по нашите земи – Казанлъшката и Александровската.

„Дали ще е от това качество не знаем, но самият факт, че има стенописна украса, прави паметника уникален и изключително важен“, посочи ученият.

АрхеологияТой каза, че му се иска работата да започне по-бързо – най-късно в края на пролетта и началото на лятото, за да има време за извършване на дейностите по опазването на гробницата.

Ако се съберат бързо 25 000 лв. първо ще се започне с геофизичното проучване, за да се определи мястото на самата гробница в голямата могила. После ще стартират разкопките при входа на гробницата, на която преди година вече са посегнали иманяри.

АрхеологияНехризов каза, че са водени предварителни разговори с общината, от която се очаква да почисти могилата от растителността и да помага в логистиката. Археологът посочи, че има програма към Министерството на културата с бюджет около 3 млн. лв., които обаче като се разпределят между 150 одобрени проекта са крайно недостатъчни.

По тази причина доц. д-р Георги Нехризов отправи апел към всички любители на старините и към всички, които се чувстват българи да помогнат. Разчита се и на хора с по-големи възможности, както и на ангажираните в сферата на туризма.

АрхеологияДиректорът на хасковския музей Пенко Добрев обяви, че дарения се приемат по сметката на музея, като парите ще са изцяло за проучването на гробницата. Дарителски кутии ще бъдат поставени в музея и Александровската гробница.

По неговите думи най-голяма отговорност имат политиците, които трябва да отделят повече внимание на културата в България. „Ние не сме хора, които само искаме, а можем да носим страшно средства. Социализират ли се обектите, те ще носят страшно много средства от наши и чужди туристи. За чужденците България е много любопитна и интересна“, допълни музейният директор.

Доц. д-р Георги Нехризов посочи, че в момента оригиналът на Александровската гробница е в ужасно състояние, защото в нея прониква влага. Според него това може да бъде поправено лесно със сравнително малко средства.

Дарителска сметка в лева:

IBAN BG64RZBB91553120056106

Титуляр РИМ-Хасково

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Картал
Картал
25.04.2023 16:46 16:46

Дами и господа, журналисти! Моля Ви, посетете лично „Кромлеха“ до село Долни Главанак!

Back to top button