Хасково

Тракийци почетоха паметта на отец Александър Чакърък

Възпоминание за 40 дни от кончината на отец Александър Чакърък от българския православен храм „Св. Георги“ в Одрин събра тракийци в Хасково. Панихидата бе отслужена от отец Никола. В същия час камбанен звън огласи околностите край черквата „Св. Георги“ в Одрин, съобщиха от духовната обител.

Отец Чакърък бе истински народен будител. Той достойно изпълни своята мисия да съхранява българския дух в Одринска Тракия, каза Кирил Сарджев, председател на Тракийското дружество „Георги Сапунаров“.

Българският свещеник работи неуморно за запазване и укрепване на устоите на нашата вяра и традиции сред малкото наши сънародници в Одрин. С цялостната си родолюбива и добродетелна дейност той допринесе много и за поддържане на приятелските и добросъседски отношения между България и Турция.

През 2019 г. отец Александър беше отличен с орден „Св. преподобномъченик Игнатий Старозагорски“, първа степен, за ревностно изпълнение на духовните му задължения и за особени заслуги към Българската православна църква. Заради големите си заслуги за опазване на българското културно и историческо наследство беше награден и с орден „Св. Св. Кирил и Методий“, първа степен, който му връчи президентът на България Румен Радев.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button