Хасково

Спад на имунизациите срещу тежки инфекциозни заболявания в Хасковска област

Спад на имунизациите срещу тежки инфекциозни болести през последните години в Хасковска област отчете директорът на РЗИ д-р Станимира Тананова.

Сред основните причини е пандемията от коронавирус. Става въпрос за ваксинациите срещу детски паралич, морбили, хепатит Б и рак на маточната шийка.

Директорът на дирекция „Надзор на заразните болести“ д-р Снежана Иванова съобщи, че според Световната здравна организация 95% от населението трябва да е ваксинирано срещу тези заболявания, за да има защита.

РЗИС 3 дози ваксина срещу детски паралич през 2020 г. в Хасковска област са били 84.43%, 2021 г. – 88.48%, а през 2022 г. – 86.63%. Подобна е ситуацията и при морбилито. През миналата година в региона е имало един регистриран случай, но той е бил сред ваксинирани и не се е стигнало до епидемия.

Специалистите предупредиха, че това са много тежки заболявания, които могат да инвалидизират човек. Хепатит Б например е доказано, че причинява рак на черния дроб.

Имунизацията на новородените в Хасково през последните две години е 100%, но след това със завършена ваксинация са 86.63%.

РЗИВ същото време единични са случаите на ваксинирани момичета срещу рак на маточната шийка. Здравни медиатори отчетоха, че за имунизацията при останалите заболявания успяват да убедят ромите, като им обясняват на по-прост език, но за рака на маточната шийка не било така. Причината е, че се ширело погрешното разбиране, че момичетата може да нямат деца след такава имунизация.

Междувременно в Нидерландия и Испания ваксинацията срещу рак на маточната шийка била задължителна. Имунизирали се и момчета, защото човешкият папиломавирус причинявал рак на ларингса.

Д-р Тананова съобщи, че от 23 до 29 април се провежда Европейската имунизационна седмица под мотото „Всяка доза има значение“. През 2023 г. Европейската имунизационна седмица е насочена към необходимостта от подобряване на ваксинационния обхват поради отчетения спад в имунизациите по време на пандемията от COVID-19.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Iva
Iva
26.04.2023 14:36 14:36

Ромите не ходят на личен лекар за задължителните ваксини .Тези медиатори ли им обясняват това.Крайно време е да ги смените.Стига сте им давали пари.

Back to top button