Хасково

Ново гражданско сдружение ще търси решения на проблемите на хасковлии

"Обществен форум" цели да стане мост между проблемите на хасковлии и местната власт

Новосъздадено гражданско сдружение ще търси диалог с местната власт в Хасково, за да се решават проблемите на хората в града. То е наречено „Обществен форум“, а председател е Тодор Топалов, познат от протестите през 2020 и 2021 г.

Целите на организацията бяха представени на пресконференция с участието на още двама от негови членове – председателят на бадминтон клуб „Хасково“ Пейо Бойчинов и IT-специалистът Ясен Тошев. Те са решили да огласят своя проект след изборите, за да се избегне асоциацията с някои политически партии, които са взели участие във вота на 2 април.

„Искаме да изградим един вече разрушен мост между гражданите и местната власт. Загубата на доверие от страна на гражданите към институциите за това как те не си вършат работата е породено от липсата на прозрачност, компетентност и най-вече диалог. Ще се опитаме да възстановим тази взаимовръзка, чрез изнесената трибуна и развиване на форум процеса в града“, обясни Топалов.

От сдружението ще повдигат обществено значими проблеми и ще приканват хасковлии да участват в решаването им чрез диалог. Очакват и местната власт да се включи активно в процеса, въпреки че все още не са водени разговори с нея.

Предложения за промени в общински наредби ще бъдат разглеждани на форума на сдружението. Ще се проследява движението на документите на гражданите по етажите в общината. Целта е да се представи на кметството различен подход за корекция и даване на експертни предложения и решаване на казуси. При всеки сигнал ще се търси експертна оценка, като според Топалов това е работещ модел във всички европейски страни.

„След дълго лутане в политиката ми станаха ясни някои неща, че за политиците хората са просто едни гласоподаватели, договорките се правят на маса за пари и постове, властта е на всяка цена. Важно е да се научим, че сами можем да си построим къщичката. Да търсим начин на решаването на малките проблеми, които ни заобикалят всеки ден“, посочи председателят на „Обществен форум“, който през последните години е бил кандидат за общински съветник и депутат от „Демократична България“.

Ясен Тошев каза, че от сдружението искат да активират гражданското участие в управлението за решаването на локалните проблеми. Предстои да бъде направен сайт с полезна информация и предлагащ възможност за обратна връзка. От сдружението се надяват скоро да имат офис, като засега контакт с тях може да стане през фейсбук страницата им.

В Хасково има много проблеми, които не са разрешени от години. „Искаме да вкараме нови идеи“, посочи Пейо Бойчинов и допълни, че в сдружението ще работят за разрешаването на всякакви казуси на гражданите, а не само административни.

Към този момент сдружението нямало политически амбиции и не е взимано решение да участва в избори. То ще се финансира чрез членски внос, като се мисли за набиране на средства от дарения и европроекти.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
ABble
ABble
27.04.2023 22:43 22:43

Нова помия

Хост
Хост
28.04.2023 11:33 11:33
Отговор до  ABble

Поне са с лицата си момчетата. Не се крият зад клавиатурата.

Last edited 11 months ago by Хост
Back to top button