Любопитно

Хасковското читалище „Тракия 2008“ показва грамофонни плочи от миналия век

Хасковското читалище „Тракия 2008“ и Тракийското дружество откриха изложба „Грамофонни плочи от миналия век“. Тя е посветена на 15-годишнината от основаването на читалището.

В близкото минало грамофон като показания „Акорд“ и грамофонни плочи имаше във всеки дом, припомни дългогодишният музикален педагог и диригент Стефка Младенова. Днес те са изместени от компютри и смартфони. Интересът към грамофонните плочи в световен мащаб обаче не липсва. Причината е в хубавия звук и заради това, че грамофонната плоча се счита за вечен носител на информацията, стига правилно да е съхранявана.

Колекцията съдържа плочи с изпълнения на творби на световно известни композитори, на именити певци от времето на Борис Христов до наши дни. Най-много са плочите на примата на българската естрада Лили Иванова. Показани са плочи с изпълнения на гордостта на Хасково цигуларката проф. Недялка Симеонова, както и на Представителния ансамбъл за народни песни и танци „Китна Тракия“. Любопитство събуждат плочите на Луис Армстронг, Рей Чарлз, Бийтълс, Мадона, издадени от някогашния „Балкантон“.

ИзложбаЗа посетителите на изложбата са подбрани и любопитни факти като този: На 9 декември 2008 г. в сградата на Парижката опера за пръв път са просвирени записи на грамофонни плочи, съхранявани в специални „капсули на времето“ от 1907 г. Всичките 24 грамофонни плочи са дигитализирани. На тях са записани Фьодор Шаляпин, Пабло Сарасате, Енрико Карузо и други големи имена от онази епоха.

На откриването на изложбата читалището получи с благодарност дарение от Светла Димова – тонколона за нуждите на културната институция по случай 15-годишнината.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button