Хасково

Юристи правят ОВОС, спират изпълнение на общински проект

Проектът в Тракиец пред спиранеЮристи от Басейнова дирекция – Пловдив са направили предписание дейностите по изграждането на защитната дига на р. Олу дере в хасковското село Тракиец да бъдат преустановени. Мотивът им – дейностите създавали опасност за околната среда.

Откога специалисти по право станаха специалисти по околна среда„, попита риторично старши експертът по екология към община Хасково Росица Павлова. Тя увери, че тези, които дават становище по въпроса са инспекторите от Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите, които са на подчинение на екоминистерството. При стартирането на проекта те са излезли със становище, че защитната дига по никакъв начин не може да окаже негативно влияние върху околната среда.

В началото на тази година Басейнова дирекция – Пловдив е издала разрешение за „водоползване на повърхностен воден обект“ за изграждане на защитната дига. През юли, когато е стартирала процедурата по избор на изпълнител на проекта, от община Хасково отново са попитали дали това решение е в сила. Отговорът от Басейнова дирекция е положителен, но до преди две седмици.

„Между двата тура на изборите в общината пристигна писмо от пловдивската струкута, в което се казва, че ще преразгледат решението си“, заяви днес заместник-кметът Нели Станева. Последвала е проверка на 3 ноември, която завършила с искането за преустановяване на дейностите по изграждане за защитната дига заради негативното им влияние върху околната среда.

Проектът в Тракиец пред спиране

Първата копка по проекта

Жителите на Тракиец не са съгласни с това становище на Басейнова дирекция. Те са инициирали подписка, внесли са и жалба в общината с искането дейностите по проекта да продължат, каза кметът на селото Красимир Бойчев.

От админстрацията са изпратили възражение до ръководството на Басейнова дирекция – Пловдив и до Министерството на околната среда и водите. Те са категорични, че няма и за ден да спрат изпълнението на проекта, тъй като сроковете по него са кратки и до края на март той трябва да приключи.

Проектът, по който трябва да бъде изградена защитната дига на река Олу дере, стартира на 21 октомври. Съоръжението ще предпазва селото от наводнения, които мъчат жителите му с години. Става въпрос за 60-70 семейства, чийто къщи се намират в ниската част на Тракиец, обясни кметът на селото.

Проектът е на стойност 1 милион и 100 хиляди лева. Партньор на администрацията е гръцката община Орестиада. Проектът предвижда извършване на екологично обследване в землището на с. Тракиец, корекция на коритото на р. Олу дере, отводняване на заблатени терени, залесяване, обмен на информация, опит и практически решения за управление на водите и предотвратяване на наводнения.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

13 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Аз
Аз
10.11.2011 13:58 13:58

Госпожата старши експерт от общината и зам. кметицата правят ли разлика между корекция на корито на река и изграждане на дига. Един път проектът бил за корекция, другия път изграждали дига. хайде уточнете се пък тогава давайте пресконференция.

Ники
Ники
11.11.2011 11:32 11:32

Удар да бе,че са некадърници събрани в общината и не могат дори да обяснят какво искат да направят с тоя проект,другите им виновни. На калпава ракета и космоса й е крив.

реалист
реалист
11.11.2011 11:26 11:26

това е поредния удар под кръста по отношение на Георги Иванов – като не можаха даспечелят по честен път, сега се мъчат всякакси да му пречат гербистките подобия начело с иван петров

gost
gost
10.11.2011 20:35 20:35

Neli stanewa.какво да говорим за нея.След като твърди че , в Хасково няма нещо като ул.Гара движение.и то в лицето на ЗАМ .КМЕТ.а да не говорим и за това че, там ,също живеят-ДАНИКОПЛАТЦИна които ,всяка година данъците им отиват незнам къде?А, ОЩЕ МИРИШАТ ВОНЯЩИЯ КАНАЛ И ЛАЗЯТ ПО КАЛТА…ЗАРАДИ ТЕЗИ НЕГРАМОТНИЦИ.децата им отиват на училище с кал в краката си.И се срамуват от това че, родителите им са избрали крадци и некадърници да ни управляват.

Ники и Сиси (93,139,198.ххх
Ники и Сиси (93,139,198.ххх
10.11.2011 18:17 18:17

Нело,Нело кви проекти си реализирала ма жена?Хасково е най-закъсалата община по реализирани европроекти.Те даже от Европа знаят що за стока сте и че Анюшка е строителка голяма и всичко реализира с нейната фирмица.Далавераджии сте,ей тва е.А,тоя селски бек Красьо дето когато му е изгодно ходи проси от ГЕРБ и се прави на пръв гербаджия,когато не е от кмета.

Анонимен
Анонимен
10.11.2011 18:05 18:05

УВАЖАЕМА Г-ЖО СТАНЕВА, В ОТПУСК ЛИ СТЕ ИЛИ В РАБОТНО ВРЕМЕ УЧАСТВУВАТЕ В КОМЕНТАРИИТЕ ПО САЙТОВЕТЕ?

do milka
do milka
10.11.2011 16:45 16:45

Външният свят е отражения на вътрешния, Милке. Ако ти си в душата си грозна и противна, всички и всичко наоколо ще ти се вижда грозно.

milka
milka
10.11.2011 16:35 16:35

Г-ЖО СТАНЕВА ВИЕ СТЕ ОЛИЦЕТВОРЕНИЕ НА ГРОЗОТАТА И ВЪТРЕШНА И ВЪНШНА, А И СТЕ ПРОСТИ4КА.
БУДИТЕ СЪЖАЛЕНИЕ ЗАШОТО ИМАТЕ ВИД НА ТЕЖКО БОЛНА, А ИМАТЕ САМО 54 ГОДИНИ.

Аз
Аз
10.11.2011 16:03 16:03

Няма злоба в риторичния ми въпрос „Госпожата старши експерт от общината и зам.кметицата правят ли разлика между корекция на корито на река и изграждане на дига“.
Опитах се да вляза във Вашия стил на риторика.
От отговора Ви разбрах, че Вие сте най-лошата комбинация на ръководител-РАБОТЛИВ И НЕКОМПЕТЕНТЕН

Нуртин
Нуртин
10.11.2011 16:00 16:00

Жалната ми мила Недялка. Толкова тъпотия и наивност на едно място може ли?
Скоро ще повръщаш лакомията си и ще се питаш защо е това?

Н.Станева
Н.Станева
10.11.2011 15:49 15:49

Омръзна ми разни анонимни хора да коментират моята квалификация и компетентност.Застанете с имената си. Знам точно какво е корекция и какво е дига,знам и какво съдържа този проект. Знам още че ще продължавате да злобеете, но ние на инат ще продължаваме да реализираме проекти.

Анонимен
Анонимен
10.11.2011 14:04 14:04

Г-жа Павлова трябва наистина някои неща да си уточни и да си прецени мястото.Тя пък откога стана такава специалистка,че може да се произнася кой какви познания има и да се меси работата на юристите. Преди нея на тази длъжност в общината имаше друга служителка Елена Ангелова . Интересно е да се провери коя от двете е имала по- висока квалификация . Така, че нека по- добре да проучваме нещата и тогава да говорим с гръмки фрази самоизтъквайки се.

Mr.Pitkin
Mr.Pitkin
11.11.2011 11:49 11:49

Ами сега! Какво ще правят Петров и Анушка? Щото оня си е дръпнал вече процента.

Back to top button