Хасково

21 800 души обявиха доходите си в срок пред НАП – Хасково

21 800 жители на Хасковска област обявиха пред НАП в срок доходите, получени през миналата година. Само в последния ден са приети около 900 формуляра, уточняват от агенцията.

Почти 83% от всички документи са изпратени електронно – с персонален идентификационен код или с електронен подпис, което е рекорден процент на потребителите, ползвали онлайн услугите на НАП.

До 30 юни продължава кампанията по подаване на годишни данъчни декларации и плащането на дължими данъци по Закона за корпоративното подоходно облагане. До тази дата фирмите трябва да декларират корпоративен данък (по чл. 92 от ЗКПО), данък върху разходите, данък върху приходите на бюджетните предприятия, както и данък върху дейността от опериране на кораби.

Декларациите се подават изцяло онлайн през Портала за електронни услуги на НАП, достъпни с квалифициран електронен подпис. Близо 3 200 дружества от Хасково и областта вече са изпратили декларациите си в НАП.

Срокът за плащане на дължимите данъци по ЗКПО също е 30 юни, като това може да стане онлайн чрез виртуалния ПОС терминал на НАП (е-услугата за плащане с карти), във всяка банка с попълване на платежно нареждане или вносна бележка за издължаване към бюджета, както и с пощенски запис.

Физическите лица, извършващи дейност като търговци, еднолични търговци и земеделски стопани, избрали този ред на облагане, също подават годишните си данъчни декларации (по чл. 50 от Закона за данъците върху доходите на физически лица) до 30 юни 2023 г.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button