Регион

Митничар представя своя книга в родното си село

Книга„Пъстрогор- кратка история и родове“ е заглавието на книгата, която днес ще бъде представена в свиленградското село. Неин автор е митническият инспектор Атанас Атанасов, популярен като Пъстрогореца.

С диплом на историк от Великотърновския университет, дебютантът в краеведческата литература запознава читателя с възникването на село Пъстрогор и важни етапи от неговото развитие. На основата на документи и живи разкази той описва местни народни традиции и обичаи, създаването на църквата, училището и читалището. Ценната информация за родовете е събрана от стари регистри и разкази на потомци.

Атанас Атанасов е личност с разностранни интереси: любител-театрал, член на църковното настоятелство в Пъстрогор, на настоятелството на читалище „Просвета“ в Свиленград. С негови средства миналата година беше вдигнат паметник на загиналите пъстрогорци във войните. Благодарение на Наско и неговата книга нашите деца и внуци, независимо в кой край на света се намират, ще имат винаги познанието за себе си- за своя род и родов корен, казва кметът на Пъстрогор Веска Димова.

Името на Пъстрогор ще се чуе чак в Страсбург. Научен колектив от Тракийския университет в Стара Загора ще представи в Съвета на Европа 3-годишното си изследване на културно-историческото наследство на историко-географския регион Тракия, като цитира и проучвания на автори като Атанас Атанасов, които пишат  за родния край.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button