Хасково

Без касиране на вота за общински съветници и кмет на Клокотница

ГласуванеКасиране на вота за избор на общински съветници в Хасково няма да има, постанови Хасковският административен съд. 

Делото бе образувано по жалба на ПК „Екогласност“, които твърдят, че „поради липсващи бюлетини в СИК и спиране на гласуването е нарушено правото на гласоподавателите в общината да упражнят правото си на избор, като по този начин бил нарушен принципа за всеобщо, равно и пряко избирателно право. Втората група нарушения са свързани с неправилно отчитане на действителни бюлетини, като недействителни, както и разминаване при отчитането на броя на гласувалите според избирателните списъци и реално намерените бюлетини в урните и че това се дължало на факта, че са раздавани бюлетини повече за общински съветници, отколкото за кмет на община.“

Според съда доводите за касиране на изборите не са конкретни и мотивирани, не не са налице закононарушения, които да водят до неправилно отчитане волята на избирателя за избор на общински съветници в община Хасково, нито съществени такива, при отчитане на изборния резултат.

Без уважение е оставена и жалбата на Коалиция „За Хасково“ относно избора на кмет на село Клокотница. В жалбата на коалицията се твърди, че за изборите в селото са упълномощили двама застъпници и един представител, които следели изборния процес в секция № 116.

Те констатирали вписване в допълнителните страници под чертата на избирателни, упражнили своя вот за избор на кмет на кметство, но в протокола на СИК нямало отбелязано такова гласуване. Освен това установили неправилно отчитане на недействителните бюлетини за кмет на кметство, което предизвиквало основателно съмнение, че действителните бюлетини били отчетени като недействителни и обратно.

Съдът остави и тези твърдения без уважение като ги определи като неоснователни. И това решение подлежи на обжалване в 7-дневен срок.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button