Хасково

Всеки трети земеделец в Хасковско със застъпена земя

Чакащи

Едни от малкото земеделци, които не се скриха от фотоапаратите

 9 606 заявления по Схемата за единно плащане на площ  са подали земеделски стопани в областната дирекция на Държавен фонд „Земеделие“. 2 917 от тях се оказаха със застъпени земи. Сметките показват, че всеки трети стопанин трябва да оправи грешката в срок от 20 работни дни, но само при условие, че може да покаже документ. Скици не се приемат. Само договори, специални пълномощни и нотариални актове.

Днес земеделски стопани окупираха местната структура на ДФ „Земеделие“ в Хасково и за да няма сърдити им се раздаваше пореден номер. Голяма част от земеделците нямаха никаква представа колко е количеството на застъпените им земи и днес бяха дошли за разяснение.

Земеделци

Паркингът на ДФ Земеделие се оказа малък

Сред тях беше и 70-годишният Никола Митев от Любимец, който цял живот е отглеждал дини, пъпеши и пшеница. За да е сигурен, че няма да му се наложи да се връща бе нарамил цялата документация, с която разполага. Помоли негови колеги да му обяснят какво пише в писмото от ДФ „Земеделие“.

„Правят го, за да не дават пари на хората“, заключи възрастният човек, който единствен от чакащите имаше смелостта да се представи. Останалите все пак обясниха, че са очертавали нивите, които обработват на сляпо. По думите им има разминаваме между кадастралната карта и сателитната снимка, която са им предоставили в общинските служби „Земеделие“.

Така се оказа, че Никола Митев е очертал 0,02 хектара повече и е застъпил нива на друг стопанин. Земеделец от Свиленград пък се жалва, че обработва 70 дка площ, а 30 от тях са се оказали застъпени. Сега го грози глоба.

Земеделци

Никола Митев

Друг стопанин от хасковското село Динево пък има застъпвания в над 100 ниви по около 100 квадратни метра. Негов съсед влязъл в неговите земи с 50 кв.м.

От Областната дирекция на ДФ „Земеделие“ обясниха, че те са само изпълнители, които работят с картите, предоставени им от Министерството на земеделието и не могат да помогнат на стопаните. От сайта на агенцията обаче става ясно, че могат да глобяват. 

Според разпоредбите на регламентите, санкциите поради над-деклариране са четири вида в зависимост от процентната разлика на над-декларираните площи спрямо допустимите за изчисление площ, както следва:

  • Ако разликата е до 3% – субсидията се изплаща на база на допустимата за изчисления площ – допълнителни санкции няма;
  • Ако разликата е над 3%, но до 20% или над 2 ха. – площта, която трябва да се санкционира се определя на база на над-декларираната площ, която се умножава по две преди да се извади от допустимата за изчисления площ. Така се получава крайната площ, за която се изчислява субсидията;
  • Ако разликата е над 20%, но до 50% – не се изплаща субсидия за схемата и/или мярката – санкционира се цялата допустима за изчисляване площ;
  • Ако разликата е над 50% – не се изплаща субсидия за схемата и/или мярката – санкционира се цялата допустима за изчисляване площ – и освен това се налага санкция и за бъдещ период.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Петя
Петя
17.11.2011 11:36 11:36

дават ти една георафска карта заснета отгоре,носиш скици и натариални актове,но никои не ги поглежда /нямат право служителите -поне така твърдят/ и после наслагват кадастралната карта, еееее аз дане съм с GPS в очите си да да знам къде точно,ама точно са границите. За пръв път очертахме този година. Много е лесно и просто се хилеше Далара,“като влезете ще ви покажат, к`во да се разправяме в коридора“…..

Back to top button