Любопитно

Танцьори от Одрин ще са сред стотиците изпълнители на „Китна Тракия“

55 фолклорни групи и 95 индивидуални изпълнители от 14 общини и 36 населени места на страната са се записали за участие в 57-мия Национален събор на народното творчество „Китна Тракия пее и танцува“ от 12 до 14 май в хасковския парк „Кенана“, съобщи на пресконференция заместник-кметът Мария Вълчева.

Сред тях е танцов клуб „Балкан“ от Одрин с ръководител Мария Чъкърък и хореограф Мелтем Гюзей . Те ще се представят с две български хора и турски танц извън програмата. Гостите ще се качат на сцената веднага след официалното откриване на събора, което ще е на 13 май от 12 часа с участието на Народния оркестър при община Хасково с диригент Димчо Йорданов и солисти Елена Беделева и Росица Делева.

Конкурсната програма започва в събота от 9 часа. Изпълнителите ще се представят на две сцени, всяка с отделно жури с председатели Даниел Спасов и Милен Иванов, а членове са Александър Милушев, Тодор Кожухаров, Диляна Пецова, Маргарита Цветанова.

Китна ТракияВсяка вечер от 18 часа на централната сцена е предвиден концерт с обичани и популярни изпълнители. На 12 май ще се представят квартет „Светоглас“ със солисти от „Мистерията на българските гласове“. На 13 май е концертът на Надя Казакова, а на 14 май ще пее Росица Пейчева.

И тази година на събора ще има базар с хасковски занаятчии, етно базар с вкусни ястия и работилници, както и два етно къта с люлки, където всеки ще може да се снима за спомен. Както Haskovo.info писа, на 14 май от 16 до 18 часа при една от люлките до сцената ще се правят фотосесии на деца с народни носии за конкурса „Аз съм българче!“.

Участниците на събора ще бъдат разделени в 5 категории: Певчески групи, Танцови групи, Ансамбли, Индивидуални изпълнители и Народни обичаи. От общината са осигурили медали и грамоти.

Мария Вълчева покани хасковлии на събора, като уточни, че при дъждовно време изявите ще бъдат преместени на сцените в читалище „Заря“ и Младежкия център.

Фотосесия-конкурс „Аз съм българче!“ на „Китна Тракия“

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button