Регион

Откриха център в помощ на безработни в Димитровград

Първият в страната Център за активиране на неактивни лица отвори днес в Димитровград, съобщават от общината.

Той беше открит от кмета Иво Димов и зам.-министъра на труда и социалната политика проф. Емил Мингов. Центърът е насочен към хора, които са безработни, които ще бъдат обучавани, консултирани и насочвани към заетост. Той е разположен в помещение на втория етаж в сградата, където е и Центърът за обществена подкрепа. То е предоставено безвъзмездно от общината в Димитровград. Дейността му ще бъде съвместна с местното Бюро по труда, каза кмета Иво Димов при откриването и припомни, че общината е давана за пример в сферата на социалните услуги.

„Днес правим първата крачка в осъществяването на една нова дейност, насочена към хората, които не работят, не учат и са загубили трудовите си навици. Ще се опитаме по иновативен начин да ги привлечем и мотивираме за включване в пазара на труда“, заяви заместник-министър проф. Мингов.

ЦентърНовосъздаденият център е първият от шестте, планирани да заработят в Димитровград, Ихтиман, Перник, Сливен, Пазарджик и Кюстендил, като се реализират по европроект.

„По данни на Министерството на труда и социалната политика около 190 000 младежи не работят и не учат. С откриването на тези центрове тръгваме по един иновативен път за привличането на тези хора към трудовия пазар“, каза още заместник-министърът.

ЦентърДимов посочи, че общината изпълнява още два подобни проекти. Единият е финансиран от „Красива България“, като 10 души ще бъдат обучени за болногледачи, а другият е съвместен с КНСБ, за горски работници, като включените в курса ще получават и дневна стипендия в размер на 15 лв.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button