Хасково

Тази година се чака повече сняг, общините готови за зимата

Срещата в областна администрацияСпоред предварителните прогнози тази зима температурите ще са по-ниски и ще има повече сняг. Това стана ясно на работна среща в Областна администрация за подготовката за зимния сезон 2011/2012 г.

На заседанието представителите на 9 от общините в региона заявиха, че са готови за предстоящата зима. Стамболово и Минерални бани не изпратиха представител. Оказа се, че Симеоновград има 25 000 лева неизплатени дългове за снегопочистване и ако администрацията се издължи средствата й за зимния сезон ще излязат на минус.

Изтеглянето на закъсали тежки автомобили на пътя или встрани от него, несвоевременно излизане и недостатъчното количество на снегопочистваща техника, тъй като едни и същи фирми сключват договори с Областно пътно управление и общините – това са само част от проблемите, които изтъкна в началото на работната среща областният управител Ирена Узунова. Тя призова институциите да се съсредоточат върху по-добрата координация помежду си и изрази надежда, че няма да се наложи работа при кризисни ситуации.

Пътищата, които се почистват с предимство през зимата са тези от ниво А„, каза шефът на Областно пътно управление Живко Боговски. Той уточни, че задължение за изтеглянето на закъсалите товарни автомобили носи управляваната от него институция, но все пак призова тировете да сменят гумите си със зимни. 

Срещата в Областна администрацияНачалникът на Областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението“ комисар Николай Вълчев допълни, че и те разполагат с техника, която би могла да се включи в спасителни операции и препоръча на кметовете при усложнена ситуация да съберат всички структури за съдействие и работа в екип.

Шефът на ДАИ – Хасково Антон Ставрев пък призова областният управител да разпореди граничните контролно-пропускателни пунктове да не допускат на територията на страната автомобили без вериги. 

Началникът на „Охранителна полиция“ Ангел Цанков от Областната дирекция на МВР – Хасково увери, че е направена необходимата организация още при падането на първите снеговалежи да се вземат мерки и усойните участъци да се разчистят. Това са участъкът паркинг „Върбица“ – село Върбица, село Горски извор, паркинг Клокотница, Бряговските завои, Конуш – Козлец, Тополовград – Харманли, Дъбовец – св. Марина, Маслиново – Долно Войводино и село Поповец.

Готовност да се включат при необходимост имат и военните. Те разполагат с техника за разчистване на пътищата, могат да снабдяват населението със стоки от първа необходимост в бедстващи райони, както и да настаняват на палатки хора, останали без подслон, заяви капитан Георги Черкезов.

На срещата в областна администрация стана ясно още, че всички лечебни заведения в региона за готови за зимата и имат възможност за разкриване на допълнителни легла ако това е необходимо. Линейките на Спешна помощ също са готови за движение при зимни условия. От БЧК пък заявиха, че при нужда могат да подпомогнат с дрехи и спално бельо около 100 човека.

От компаниите, отговарящи за снабдяването с електричество обясниха, че няма опасност населението да остане без ток, а от ВиК – Хасково увериха, че при тях е сформиран кризисен щаб, който е готов да работи адекватно в бедствени ситуации. 

Всички учебни заведения разполагат с планове за действия при зимни условия, увериха от Регионалния инспекторат по образование и призоваха училищните автобуси да се ползват по предназначение, тъй като при тях са постъпили сигнали, че това не винаги е така.

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
18.11.2011 19:28 19:28

ДЪРА-БЪРА ВСЯКА ГОДИНА СТЕ ГОТОВИ И КАТО ЗАВАЛИ СТЕ ИЗНЕНАДАНИ………..
ВСЕ ЕДНО ОТ ГЕЙ ДА ЧАКАШ ПОТОМСТВО И ОРГАНИЗАЦИЯТА ВИ Е ГЕЙСКА И РЕЗУЛТАТА ВИ Е ТАКЪВ

Back to top button