Външни публикации

Какво е SEO оптимизация и как се прави?

Първо искаме да уточним, че настоящата статия не е изчерпателна и няма как в нея да обясним цялостния процес по това как се прави SEO оптимизация. Тук ще намерите някои от най-основните параметри и насоки. Отправна точка за приоритизиране и прилагане на основните действия е предварително изготвения SEO одит, без значение дали става дума за нов сайт, който ще оптимизирате или вече оптимизиран такъв.

Ключови думи – проучване и анализ

Повечето хора с бегли познания по SEO се сещат само за добавянето на ключови думи, но това далеч не е всичко. Подбирането им е ключов фактор от ефективната оптимизация и част от формулата за успех и мечтаната първа позиция.

Най-важното е да се изберат правилните ключови думи в зависимост от бизнес и маркетинг целите. Следващата стъпка е умелото им вплитане в полезен и качествен текст.

Техническо SEO

Тази част е най-плашещата за начинаещите SEO специалисти, но ви уверяваме, че с времето всичко се учи. Необходимо е да отбележим, че работата по настройването на редиректи, каноникали, robots.txt, Sitemap, изменения по кода и т.н. се извършва от програмистите. Работата на SEO специалиста е да изготви максимално ясно и точно задание. Разбира се с времето тези неща може да се научат и да преминете към по-горното ниво – SEO експерт.

Вътрешен и външен линк билдинг

Външният линк билдинг представлява процес, в който авторитетни сайтове правят препратки към вашия сайт с помощта на линкове. По този начин вие трупате дивиденти в очите на Google и ставате по-авторитетни. Вътрешният линк билдинг се извършва във вашия сайт и обхваща цялостната структура на линковете и показване на по-важните страници в сайта ви.

Оптимизиране на съдържанието

След като сте избрали правилните ключови думи, следва да ги вкарате в съдържанието на сайта. Оптимизирането му и добавянето на нова информация или опресняване и  подобряване на съществуващата е от съществено значение. Много силно помага за това, ако сайтът ви има блог секция, в която могат лесно да се качват публикации. Тук най-важното е ключовите думи да не се използват само за  пълнеж или нелогично повтаряне, а да се даде полезност на потребителя. Текстовото съдържание трябва да бъде добре структурирано и лесно четимо.

Горепосочните SEO насоки са малка част от дейностите, които сформират  добрата оптимизация. Освен тях е необходимо да се извършва регулярно следене и анализиране на резултатите, проучване на конкурентите и т.н.

Необходимо е да отбележим, че съществуват и неправилни подходи за оптимизация, които ще предизвикат негативен ефект. Ето защо е препоръчително да се обърнете към SEO експерт, който има необходимия опит и познания.

Back to top button