Любопитно

Представят филм за родената в Хасково актриса Мара Шопова

В Стара Загора тази вечер представят филма „Мара Шопова. Сцената – същността на един живот“. Той разказва за родената през 1894 г. в Хасково именита актриса и майка на талантливия актьор Наум Шопов.

Мара Шопова завършва основно образование в родния си град. От малка стъпва на любителските театрални сцени. По спомени на сина й през 1917 г. заедно с брат си Данчо Делчев изнасят спектакли в полза на войнишките семейства.

Събраните средства се използват за издигането на паметник на загиналите войници от града, а след това и за построяването на сграда за театъра в Хасково. По-късно Шопова се премества да живее в Стара Загора. Нашият дом беше средище на писатели, поети, художници, артисти. Тя умееше от всеки ден да направи празник – спомня си Наум Шопов за своята майка, която го закърмва с изкуството на Мелпомена.

Тя е една от първите актриси на театралната сцена в Стара Загора. Играе в „Свекърва“ на Антон Страшимиров, „Майстори“ на Рачо Стоянов и в други пиеси от български и чуждестранни драматурзи. Тя е първата режисьорка на оперно представление в България, първият глас на Радио Стара Загора.

Зад всичко това стоят името, трудът и сърцето на Мара Шопова. Жената, без която градският живот и култура в Стара Загора между 20-те и 70-те години на миналия век, не би бил същият, казва изследователи.

Филмът е създаден с продуцентството на община Стара Загора.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button