Регион

Букова гора ще расте край Тракийския пантеон в Маджарово

110 млади фиданки от бук бяха засадени днес край Тракийския пантеон-костница в Маджарово.

Инициативата е на тракийското дружество „Георги Сапунаров“, читалище „Тракия – 2008“ в Хасково и Тракийското дружество „Бойко Чавдаров“ в Харманли. Залесителната акция е част от програмата за отбелязване на 110-та годишнина от трагичните събития, когато край село Ятаджик (днес Маджарово) по време на най-големия погром над българите в Източна Тракия загиват над две хиляди бежанци.

За реализация на родолюбивата идея голямо съдействие оказаха Държавното горско стопанство в Хасково с директор Кирил Кирилов, ръководителят на разсадника Добромир Дерменджиев, Енвер Юсеин от Горското стопанство в Маджарово.

В засаждане на младите фиданки се включиха над 40 ученици от 9-ти до 11-и клас в СОУ „Димитър Маджаров“ в Маджарово. На терена бе и директорът на училището Златка Димитрова, потомка на тракийски българи от село Съчанли.

Благодарни сме и за подкрепата на кмета на община Маджарово Ерджан Юсуф, каза Кирил Сарджев, председател на Тракийското дружество в Хасково.

През юни маджаровските ученици ще се включат в облагородяване на района около Пантеона – боядисване на оградната мрежа и скамейките, почистване от изпочупени клони. Материалите за ремонта ще осигури хасковският бизнесмен Веселин Недев – известен дарител за тракийската кауза.

В навечерието на 110-годишнината и 75-годишнината от построяването на Пантеона продължава събирането на средства за подмяна на купола му с нов, с покритие от златист титан. Вече са събрани над половината от необходимите пари, казват организаторите на кампанията.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Картал
Картал
12.05.2023 15:14 15:14

То в Маджаровско е пълно с букови гори! Баш е за бук и то по това време, ама дано…

Back to top button