Любопитно

В Свиленград рисуват глаголически букви

По случай Европейската нощ на музеите Историческият музей в Свиленград организира ателие „Шепотът на глаголицата“.

Утре в залата на Арт-галерията желаещите ще могат да рисуват глаголическите букви заедно с Татяна Атанасова от София. Тя е детска учителка в училище „Николай Райнов“ в София, където е застъпена валдорфската педагогика: работи се не само за интелектуалното развитие на детето, но и за неговото волево и емоционално израстване. Създател е на учебно помагало за писане на глаголица, чийто букви според авторката носят магията и силата на прадедите ни. Глаголическите букви ни нашепват, очистват и изцеляват, казва педагожката.

В Свиленград ще има две занимания – за деца и ученици, и за възрастни. Ателието е посветено и на 1160 години от създаването на глаголическата азбука на Св. Константин-Кирил Философ.

ГлаголицаДнес много хора проявяват интерес към глаголическата азбука. Предназначена за превод на богослужебна литература за християнската църква във Великоморавия, тя става и първата азбука, специално адаптирана за писане на славянски езици, обясняват специалистите.

На глаголица са били написани първите преводи на църковна литература, с които Св. Кирил и Св. Методий и техните ученици са разпространявали християнството във Великоморавия и Панония през IX век. На глаголица са били написани и първите български оригинални произведения.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button