Регион

5 сирачета от Хасково в център от семеен тип в Димитровград

ОткриванетоЦентър за настаняване от семеен тип за деца в Димитровград бе открит официално днес. Лентата на новата социална услуга в бригадирския град прерязаха заместник – министърът на труда и социалната политика Валентина Симеонова, кметът Иво Димов и  председателят на Общински съвет Стефан Димитров. 

Центърът е с капацитет 6 деца. Той представлява ремонтиран общински апартамент с 3 спални – синя, зелена и лилава, кухня и хол. От петък в жилището живеят 5 деца на възраст от 4 до 9 години. Те са възпитаници на хасковските домове „Асен Златаров“ и „Надежда“. Освен нов дом, малчуганите ще посещават и нова детска градина и училище.

„Основният критерий, по който сме подбирали децата, настанени в центъра от семеен тип, е да имат роднини в Димитровград„, каза директорът на РД „Социално подпомагане“ Грета Иванова. Това са деца, за които са изчерпани всички възможности да бъдат върнати при биологичните родители, при свои близки или да бъдат отглеждани от приемни семейства.

ОткриванетоЦентърът за настаняване от семеен тип е направен с пари по „Красива България“ – над 52 хиляди лева, а обзавеждането в него е на стойност 21 600 хиляди лева – средства, осигурени от Фонд „Социална закрила“.

Това е първият такъв център в областта. До 2013 година в общината ще бъде разкрит още един. Той ще се намира в кв. Черноконево и ще е с капацитет 14 деца, каза Иво Димов. 

Стефан Димитров изрази надежда, че ще се намерят частни компании, които ще отделят средства за тези деца. „Не е най-важното да има такива центрове. Трябва децата да се чувстват сигурни за своето бъдеще, защото те са нашите деца и са ангажимент на обществото ни„, заяви Димитров. 

На откриването на центъра присъства и областният управител Ирена Узунова, която изрази възхищението си от начина, по който е направен дома.

Тук е мислено за всеки един детайл, защото е важно тези деца да бъдат поставени в благоприятна за тях среда“, каза Узунова.

Откриването Откриването
Откриването Откриването

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button